Što se događa ako u prvoj dozi dobijete AstraZenecu, a u drugoj Pfizer?

Ilustracija Foto: Twitter

Od kad su se pojavili problemi s cjepivom AstraZenece, razmišljalo se o mogućnosti miješanja cjepiva, a rezultati novog, opsežnog istraživanja pokazali su da će odrasle osobe vjerojatno imati blage ili umjerene nuspojave nakon miješanja doza AstraZenece i Pfizera.

Mnoge su zemlje ograničile upotrebu AstraZenecinog cjepiva, neke su ga poput Norveške izbacile iz upotrebe, a i u Hrvatskoj se postavilo pitanje što će biti s onima koji su primili prvu dozu AstraZenece ukoliko ne stignu nove količine, odnosno ako nakon lipnja doista bude obustavljena nabava toga cjepiva na razini EU-a, što se spominjalo.

Prema preliminarnim rezultatima novog istraživanja koji su objavljeni u medicinskom časopisu Lancet, čini se da to ne bi trebao biti problem i da nema zapreka da se u drugoj dozi nakon AstraZenece daje Pfizerovo cjepivo.

Kod kombiniranja tih dvaju cjepiva zabilježene su nuspojave – zimica, glavobolja i bolovi u mišićima, ali ipak nešto češće nego kad su obje doze od istog proizvođača. Sve nuspojave bile su ipak kratkotrajne.



“To je zaista intrigantno otkriće i ne baš posve očekivano”, rekao je prof. Matthew Snape iz Oxfordske skupine za cjepivo.

Studija Com-Cov pokrenuta je u veljači kako bi se vidjelo može li kombinacija dva različita cjepiva u dvije doze pružiti dugotrajniji imunitet i bolju zaštitu od novih varijanti ili jednostavno omogućiti klinikama zamjenu cjepiva ako se opskrba prekine, prenosi RTL.

Kanadske provincije Ontario i Quebec priopćile su kako planiraju u bliskoj budućnosti miješati cjepiva, uslijed neizvjesnosti oko pošiljki cjepiva Oxford-AstraZeneca, ali i zbog potencijalne opasnosti od stvaranja krvnih ugrušaka.

U istraživanju je sudjelovalo 830 dobrovoljaca iznad 50 godina. Svaki deseti koji je dobio dvije doze AstraZenece u razmaku od četiri tjedna, prijavio je zimicu. Onih koji su isti simptom prijavili, a dobili su po jednu dozu AZ i Pfizera bilo je 34 posto. Iste razlike pojavile su se i kod drugih nuspojava kao što su umor, glavobolja, malaksalost i bolovi u mišićima.

U travnju je studija proširena sa još 1050 dobrovoljaca na kojima se testiraju kombinacije cjepiva Moderna i Novavax Covid uz AstraZenecu i Pfizer.

Komentari