Stavljate ga u mnoga jela, ali ne znate kako se pravilno čuva? Evo kako…

Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Volite začine i stavljate ih u omiljena jela. No, imate i onaj najdraži, a to je češnjak. Treba znati kako se omiljeni začin odlično slaže s mnogo jela, ali se često zna osušiti i ne možete više s njim ništa učiniti. Češnjak treba, baš kao i svježe začine poput bosiljka, origana, kadulje, dobro čuvati.

Jedino tako možete spriječiti nepotrebno bacanje. Najbolja metoda je držanje češnjaka u pletenoj košarici ili mrežastoj vrećici na temperaturi – od 15 do 18°C pri blagoj vlažnosti, piše Pink Villa.

Drugi način je u hladnjaku, i to u zatvorenoj ladici koja je inače namijenjena za voće i povrće.

Bitno je napomenuti da ga morate iskoristiti čim ga izvadite iz hladnjaka. Ako ga ostavite na sobnoj temperaturi nakon što se ohladio, ubrzo će se početi raspadati.


No, češnjak se može usitniti u blenderu, a zatim ga stavite u posudice za led i zamrznite. Jednostavno izvadite kockicu, dvije i dodajte jelu tijekom kuhanja. U blender možete dodati malo maslinova ulja i začina poput ružmarina ili bosiljka pa time začiniti hranu.

Češnjak možete ispeći u pećnici, a kada poprimi smeđu boju i dobro se ohladi, stavite ga u plastičnu posudicu i zamrznete.

Sve su to savjeti koji će vašem omiljenom začinu dati mogućnost da što dulje ostane svjež.

Komentari