SPRIJEČITE KATASTROFE Ovih šest mjesta u domu obavezno redovito očistite

Ilustracija Foto: Pixabay

Redovitim čišćenjem ovih mjesta u kućanstvu održat ćete potrebnu čistoću, ali i produžiti životni vijek kućanskim aparatima. Naime, prljave nakupine mogu dovesti do kvarova uređaja ili čak katastrofa poput požara ili poplave. Ovih šest mjesta trebaju se redoviti održavati.

Jedno od njih je stražnja strana hladnjaka gdje se nakuplja prašina na zavojnicama kondenzatora pa se usporava rad uređaja. Dvaput godišnje bi trebalo očistiti prašinu usisavačem, ako imate ugradbeni hladnjak ovaj posao prepustite stručnjaku.

Zatim filter perilice posuđa, koji bi se trebao čistiti barem jednom mjesečno vrućom vodom, deterdžentom za pranje posuđa i starom četkicom za zube. Ako se nakupi previše prljavštine perilica neće moći raditi i vjerojatno će poplaviti.

Isto tako potrebno je čistiti i filter perilice rublja jednom mjesečno. Većina filtera može se isprati pod vrućom vodom. Potom je važno i detaljno i temeljito održavanje sušilice rublja jednom godišnje.



Kako biste izbjegli zvanje vodoinstalatera zbog začepljenog odvoda kade i/ili tuša te neugodnog mirisa očistite odvod nakon svakog tuširanja, posebice nakon pranja kose.

Važno je čistite i oluke, za što je najbolje vrijeme proljeće i jesen. Kako bi provjerili ima li začepljena s krova pomoću crijeva za zalijevanje puštate vodu niz oluk, ako zapinje pojačajte mlaz kako bi se prljavština isprala, piše Večernji list.

Komentari