Sparina vas ubija? Ova 4 savjeta će vam pomoći

Zbog sparine i velikih vrućina često se osjećamo umorni i bez snage. Pomozite si jednostavnim savjetima; jedite laganu hranu, pijte puno tekućine, izbjegavajte teške fizičke aktivnosti, ali i ne pretjerujte s klimom!

1. Hranite se pametno

Ponekad je toliko vruće da nemamo volje jesti, ali kako bi energija ostala na razini potrebno je pojesti barem malo svakih par sati.

Kako kontrolirati tlak za vrijeme vrućina – smijemo li tolerirati preskakanje srca?

Najbolji izbor su lubenica, celer, naranče i zelena paprika koji su puni vode i ostalih hranjivih tvari. Kombinirajte ih s proteinima kako bi razine šećera u tijelu bile stabilne.



2. Pijte vodu i sportska pića

Svi naši organi i stanice zahtijevaju vodu kako bi pravilno funkcionirali, a istraživanja su pokazala kako i slaba dehidracija može imati negativan učinak na raspoloženje i obavljanje jednostavnih zadataka. Zato, pijte puno vode i svakodnevno uključite u prehranu tekućine bogate elektrolitima kao što su sportska pića.

3. Umjereno s klimom

Oprez pri naglim prijelazima toplo-hladno, a to se posebno odnosi na srčane bolesnike! Npr. ulazak u hladnu vodu ili u pretjerano klimatiziran prostor izaziva ‘stezanje’ krvnih žila, a koban može biti i izlazak iz rashlađenog prostora na vrućinu. Temperaturna razlika između klimatiziranog i vanjskog prostora ne bi smjela biti veća od sedam stupnjeva.

4. Osvježite se

Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan kuće, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka. Ipak, najpametnije je da ne izlazite ako ne trebate između 10 i 17 sati, piše ordinacija.vecernji.hr.

 

Komentari