Soda bikarbona i ocat najbolje će izvući smrad iz sportske robe

Kad standardni deterdžent više ne funkcionira, uklonite smrad iz odjeće prirodnim metodama, pogotovo ako imate problema s neugodnim mirisima u odjeći u kojoj vježbate.

Nakon pranja odjeća za vježbanje vam i dalje smrdi po znoju, a deterdžentom s kojim obično perete odjeću nikako da izvuče taj neugodan miris? Niste jedini, većina ljudi koji redovito vježbaju se susreću s ovakvim problemom.

“Neugodan miris na odjeći za vježbanje najčešće nastaje nakupinom znoja i bakterija iz vašeg tijela”, objašnjava Mary Zeitler, vodeća znanstvenica u Whirlpool Corporation. Način na koji spremate odjeću za vježbanje također može dovesti do neugodnih mirisa – na primjer, odlaganje znojne odjeće u zatvorenoj torbi za teretanu, ormaru ili u spremniku u kojem obično odlažete prljavo rublje.



Uz to, kvalitetne tkanine visokih performansi imaju sposobnost istiskivanja vode iz vlakana, a to otežava prodiranje vode u vašoj perilici rublja prilikom pranja. Zato je teže iz odjeće za vježbanje izvući znoj i bakterije. U nastavku su savjeti Mary Zeitler o tome kako ispravu prati odjeću u kojoj vježbate:

  • Prije pranja okrenite odjeću prema van (jer se znoj i bakterije iz vašeg tijela nakupljaju u unutrašnjosti odjeće).
  • Uvijek koristite test njuškanja prije nego što odjeću stavite u sušilicu (ne želite ‘skuhati’ mirise).
  • Operite odjeću što je prije moguće nakon nošenja.
  • Ako je moguće, odmah izvadite znojnu odjeću, bilo da je držite u plastičnoj vrećici ili torbi.
  • Nemojte upotrebljavati više deterdženta nego što je preporučeno ili pretrpati mašinu. Zbog tih greški se odjeća teže ispire.

Postoje brojni deterdženti koji se koriste pri pranju sportske odjeće i pomažu kod neugodnih mirisa. No, ako želite uštedjeti i riješiti se smrada iz odjeće to možete i pomoću prirodnih metoda. Soda bikarbona i ocat odlični su u rješavanju neugodnih mirisa.

1. Soda bikarbona

Soda bikarbona je dobro poznati dezodorans, pa ne čudi što ova metoda tako dobro funkcionira. Dodajte šalicu sode bikarbone u perilicu dok se nadopunjuje, zajedno s deterdžentom. Ova metoda izvlači sav neugodan miris iz odjeće za vježbanje. Također, soda bikarbona i sprječava zadržavanje neugodnih mirisa pa idući put kad se oznojite u istoj odjeći koju ste oprali sa sodom vjerojatno će manje zaudarati nego inače.

2. Odjeću prethodno natopite octom

Unaprijed natopite odjeću u svojoj perilici za rublje u jednom ciklusu i to hladnom vodom, zatim dodajte šalicu octa. Nakon toga rublje u veš mašini operite na uobičajen način s toplom vodom i uz dodatak deterdženta.

Iako ova metoda nije tako učinkovita kao soda bikarbona, ipak većinu mirisa izvuče iz odjeće. Ako kupujete bijeli ocat u velikim količinama za druge svrhe čišćenja, ovo je super jeftina i praktična metoda. I da, ne morate brinuti, kod ove metode pranja miris octa se neće zadržati na odjeći, piše 24 sata.

Komentari