Smoothie od voća i povrća za zdravlje

Ljeti je izbor voća i povrća puno veći i vrlo je važno uvrstiti ga u prehranu zbog bogatstva nutrijenata koje sadrže. Uvijek je bolje jesti ga cjelovito, sirovo ili kratko termički obrađeno (u vrlo malo vode, ili na pari), kaže mr. sc. Irena Švenda, magistra nutricionizma i voditeljica Adhara ayurvedsko – nutricionističkog centra.

No, ponekad ih možete iskoristiti za pripremu raznovrsnih smoothieja od voća i povrća, pogotovo one vrste voća i povrća koje možda ne biste pojeli u klasičnom obroku.

“Kroz smoothieje posebno možete iskoristiti bogatstvo vitamina i minerala u voću i povrću, među kojima je posebno važan vitamin C, kojeg u termički obrađenoj hrani nema. Osim toga, smoothie je pun vlakana, pa omogućava dobro pražnjenje crijeva i otklanjanje opstipacije”, kaže nutricionistica.



Kod ljudi koji zbog zdravstvenih problema ne mogu žvakati smoothie može biti odlično rješenje da lakše unose voće i povrće, a posebno su korisni kod regulacije tjelesne težine, kad je potrebno osigurati dodatni osjećaj sitosti koja se postiže većim volumenom smoothieja u odnosu na pojedenu voćku, zbog dodane vode, dodaje.

“No, jednako kao što može djelovati kao lijek za neke probleme, ljudima s različitim upalnim promjenama u probavnom sustavu preporučuje se da ih izbjegavaju, odnosno da se radije okrenu sokovima od voća i povrća”, upozorava.

Također, smoothie je najbolje konzumirati kao međuobrok, a ne kao poseban obrok. Pogotovo se ne preporučuje da to bude jedino što ćete konzumirati za doručak.

“Ako već odlučite konzumirati smoothie od voća i povrća za doručak, trebalo bi ga pojačati dodavanjem žitarica i sjemenki”, savjetuje Švenda.

Osim toga, želite li iskoristiti baš sve prednosti takve konzumacije voća i povrća za zdravlje, dobro je imati na umu i neka pravila.

“Prema ayurvedi, voće i povrće ne miješa se sa životinjskim mlijekom. Dakle razni smoothieji koji se mogu pronaći na tržištu, a u kojima su voće i povrće pomiješani sa kravljim mlijekom ili jogurtom, loši su za probavni sustav”, ističe nutricionistica.

Kravlje mlijeko u takvim kombinacijama možete zamijeniti raznim vrstama biljnih mlijeka.

“Također, najbolje je ne kombinirati voće i povrće, iako se neke vrste voća i povrća mogu iskoristiti kao ‘podloga’ za drugu vrstu. Na primjer, kod povrća jabuka ili naranča mogu biti podloga za smoothie, kao i avokado, dok je kod voća za to dobra banana”, ističe.

Dodaje kako je kod ovakve vrste obroka uvijek dobro koristiti znanja Ayurvede, koja pomažu da iskoristite ljekovita svojstva pojedinih vrsta voća i povrća, pogotovo ako imate specifične zdravstvene probleme. No, znanja Ayurvede pomažu i da se voće i povrće kombiniraju sa raznim začinima koji pomažu probavljivost sirovog voća i povrća, kako biste što bolje iskoristili njihove vrijedne sastojke.

“Također, nikada ih ne poslužujem hladne, direktno iz hladnjaka”, ističe. Naime, jako hladni, jednako kao i jako topli napitci, štetni su za organizam, piše 24 sata.

Tri smoothieja za ljetno osvježenje

Za bolje izlučivanje probavnih sokova

SASTOJCI: 

– 1/2  banane
– 1/2 šalice borovnica
– ½ žlice meda
– ½ žličice kardamoma

PRIPREMA: Sve sastojke pomiješajte u blenderu.

Antioksidansi za duže zdravlje

SASTOJCI:

– 2 decilitra kokosovog mlijeka
– 1 šalica trešanja
– ½ kruške
– ½ žličice cimeta

PRIPREMA: Sve sastojke pomiješajte u blenderu.

Za sveukupno zdravlje 

SASTOJCI:

– 1 mrkva
– ½ jabuke
– ½ avokada
– ¼ limuna
– 2 decilitra zobenog mlijeka

PRIPREMA: Sve sastojke pomiješajte u blenderu.

Komentari