Slijedite ove trikove i božićno drvce ostat će svježe kao i prvog dana

Ilustracija Foto: Pixabay

Proslava Božića ne može se zamisliti bez božićnog drvca, bilo prirodnog ili umjetnog. Iako nije povezan s rođenjem Isusa, bor ima važnu simboliku još od rimskog doba kada se zimzeleno drveće ukrašavalo u vrijeme zimskog solsticija, pa predstavlja vezu između Boga i čovjeka jer kiteći drvce odaje se počast Bogu.

Smatra se da su se drvca počela ukrašavati za Božić prvi put u 16. stoljeću u Njemačkoj i potom se taj običaj proširio svijetom. Prvi ukrasi bili su svijeće, jabuke, orasi, slatkiši, ukrasi od papira, a kasnije se kite kuglicama i lampicama.

Iako se mnogi odlučuju za umjetna drvca jer su trajna, i ona prirodna, uz pravilno održavanje, mogu potrajati najmanje pet tjedana. Slijedite ove savjete i miris bora osjetit će se u vašem domu kao prvog dana.

Ilustracija
Foto: Pixabay

Odaberite zdravi bor

O tome ovisi i kakav bor odaberete, zato tražite one koji su još uvijek svježi i zeleni bez smeđih iglica ili s vrlo malo njih. Probajte odabrati drvca koja su izložena više u sjeni, izbjegavajte one koja su većinom na suncu. Također je važno da iglice ne padaju s grana.



Svaki dan dodajte vode

Kako bi spriječili stvaranje gljivica i plijesni odmah uklonite mrežu kojom je drvce omotano te ga ostavite na suhom mjestu gdje zaklonjeno od sunca, ako ga ne unosite odmah u kuću. Preporučuje se odrezati nekoliko milimetara debla stabla kako bi drvce moglo upiti više vode.

Ilustracija
Foto: Pixabay

Postavite drvce daleko od izvora topline

Zatim stavite posudu s vodom ispod debla kako bi izbjegli sušenje drvca. Prije nego što postavite drvce otresite ga kako bi ispale osušene iglice. Drvce postavite na mjesto koje udaljeno od radijatora ili peći jer toplina ubrzava sušenje. Ponovo stavite posudu s vodom ispod drvca i svaki dan dodajte minimalno 500 mililitara vode.

Komentari