Slijedite ove savjete do savršeno kuhane tjestenine

Ilustracija Foto: Pixabay

Kuhanje tjestenine ponekad može biti noćna mora pa kako bi izbjegli prekuhane makarone ili špagete, slijedite ovih nekoliko pravila do savršeno skuhane tjestenine. 

Urednik magazina Daily Meal i autor knjige ‘The Country Cooking of Italy’, Colman Andrews, svoje je vještine podijelio s čitateljima Todaya i otkrio koje su najčešće greške kod kuhanja tjestenine, prenosi N1.

Bez ulja

Kao prvo odaberite lonac koji nije ni prevelik ni premali. Na 500 grama tjestenine dovoljno je do tri litre vode. Zatim vodu treba dobro zasoliti prije nego zaključa i ne stavljajte ulje jer neće spriječiti tjesteninu da se zalijepi.

Al dente

Nekoliko puta promiješajte tjesteninu dok se kuha. Najbolja je al dente, ni mekana ni prekuhana. Al dente znači da ćete ju osjetiti ‘pod zubima’ dok ju jedete. Ako tjesteninu kuhate predugo, može imati i gumeni okus.



Kako bi se uvjerili je li dovoljno kuhanja probajte komadić tjestenine, a s vremenom i iskustvom ćete bez kušanja znati odrediti za neke vrste tjestenine jesu li kuhane. Domaće tjestenine obično nije potrebno kuhati više od tri do pet minuta.

Ne ispirati

Tjesteninu treba dobro iscijediti, ali nikako ispirati. Tradicionalno se u Italiji tjestenina kuha u velikom loncu koji je prethodno zagrijan, a u tom istom loncu poslije se može raditi i umak. Radi se osobnom odabiru, ali ponekad se tjestenina još malo promiješa s umakom ili planiranim jelom umjesto da se posluži posebno.

Umak treba odgovarati vrsti tjestenine

Većina umaka za tjesteninu, osim nekoliko iznimaka, može se raditi paralelno jer im je za pripremu potrebno nekoliko minuta. Jednostavni umaci koji sadrže maslinovo ulje i sitne komadiće povrća ili sira prikladni su za tjesteninu poput špageta ili dugačkih rezanaca.

Umaci koji imaju komadiće kobasica ili primjerice cvjetaču izvrsni su za makarone ili leptiriće. No postoje iznimke, pa tako školjke ipak idu bolje uz špagete.

Komentari