Slažete li se? Evolucijska biologinja otkriva kako bi izgledalo idealno ljudsko tijelo

Twitter

Čak i ljude poput Michaela Phelpsa, Usaina Bolta ili Venus i Serene Williams koji imaju sportski razvijena i zdrava tijela muči niz problema, ističe profesorica evolucijske biologije Alice Roberts. Njezina uža specijalnost je anatomija tijela, a Roberts tvrdi kako smo “tijekom milijuna godina evolucije stvorili puno problema”.

Kao vrsta, razvili smo korisnu sposobnost hoda na dvije noge, ali i veći mozak od primata. Upravo ti pomaci vjerojatno su, kako navodi, uzrokovali smanjenje zdjelice što rezultira bolnim porodom kod žena, dok primati rode i gotovo odmah nakon poroda šeću kao da se gotovo ništa nije dogodilo, piše IFL Science.

Naša sposobnost hodanja na dvije noge, koliko god bila korisna, može dovesti do bolova u leđima, s kojima se mnogi susreću u kasnijim godinama. Ipak, naša kralježnica je u obliku slova S, što znači, kako kaže, da se i ne snalazi najbolje s vlastitom težinom.

Anatom Bruce Latimer upozorava: “Ako se ne pobrinete za kralježnicu pravilnim držanjem i redovitim vježbama, kralježnica će izdržati do otprilike 40-e ili 50-e godine života, a poslije tih godina kreću problemi.”



Kako bi to izgledalo kad bismo mogli birati kako ćemo evoluirati?

Promatrajući pojedine životinjske karakteristike, profesorica Alice Roberts navela je što bismo sebi trebali “ukrasti” kako bismo do ideala ljudskog tijela.

“Inspiriran psima, mačkama, glavonošcima, ribama, labudovima i čimpanzama, moj model ima bolje srce s više arterija od ljudskog bića, učinkovitija pluća, oči bez mrlja, uši koje bolje podižu zvuk, učinkovitije noge i kožu gmaza koja reagira na blokiranje štetnih ultraljubičastih zraka”, objašnjava Roberts. Rezultat je – ultimativni čovjek, odnosno model smatra nečim čime bi se evolucija ili genetski inženjering mogli nadati.

Profesorica Roberts i tim londonskog Muzeja znanosti stvorili su tijelo superčovjeka odnosno 3D model pomoću dijelova drugih životinja. Tijelo uključuje uši šišmiša i tobolac kao kod klokana za nošenje mladih.

“Mijenjala sam agilnost za brzinu kad sam promijenila noge i zamijenila stopala, a to znači da su mi šanse za uspon na planinu jednake nuli. Mislim da vrijedi˝, navodi Roberts i dodaje da joj se ipak ne sviđa izgled nogu koje nalikuju ptičjim, a tobolce cijenim s obzirom da je rodila dvoje djece, piše RTL

 

Komentari