Šest glavnih razloga zašto se tvrdokorna prašina udomaćila u vašem domu

Vlasnica servisa za čišćenje u New Yorku Kadi Dulude otkriva za portal i časopis Architectural Digest četiri glavna razloga zbog kojih se tvrdokorna prašina udomaćila u vašem stanu. Čak i uz redovito brisanje prašine, ona se munjevitom brzinom skuplja u vašem domu

Otvoreni prozori

Iako je potrebno svaku prostoriju provjetriti kako biste osigurali dotok svježeg zraka i zaštitili se od virusa, sa svježim zrakom ulazi i prašina. Pod time mislimo na sve čestice koje se mogu zalijepiti za podove, namještaj, pa čak i zidove i tvoriti taj čarobni sloj prašine. To je najzornije u prostorijama koje imaju izlaz na balkon i spavaćim sobama u kojima krevet ne počiva na podu cijelom svojom površinom, nego je povišen, na nogicama. Po takvom se podu prašina slobodno kotrlja i u tren oka se stvaraju mucice.

Namještaj od umjetnih materijala



“Primijetila sam da sintetički materijali u većoj mjeri privlače prašinu nego prirodne površine, poput drveta i kamena”, tvrdi Dulude. Savjetuje da redovito usisavačem počistite sofu i naslonjače, na koje često zaboravljamo. Od velike pomoći bi bilo da ih očistite pomoću pare. Zastori su prvi komadi dekoracije koji su na udaru prašine, jer se nalaze tik do prozora, stoga ih treba redovito prati.

Renovacije prostora

Ako ste nedavno imali intervenciju u svom domu, ili čak su vaši susjedi preuređivali stan, to se može odraziti i na razinu čistoće u vašem domu. “Prašina izazvana takvim radovima teško se uklanja jer neprestano lebdi u zraku i polako se sliježe kroz duže razdoblje”, tvrdi Dulude.

Tepisoni

Tepisi djeluju poput magneta za prašinu, a posebno obratite pažnju na usisavanje i čišćenje onih koji su postavljeni od zida do zida. “Potreban vam je dobar usisavač kako biste uklonili tvrdokornu prašinu. Usisavajte barem jednom tjedno, a dva puta godišnje koristite čistač na paru kako biste ubili grinje i uklonili alergene”, savjetovala je Dulude.

Ne održavate klimu

Klimatizacijski uređaji sjajno filtriraju prašinu i alergene iz zraka sve dok uredno rade. Ako ih redovito ne održavate, to će se odraziti i na njihovo funkcioniranje, stoga nemojte zaboraviti napraviti servis klime prije “udarnog” razdoblja korištenja.

Suho i mokro brisanje

Uklanjanje prašine metenjem, brisanjem ili usisavanjem učinkovito je, ali ako ju zaista želite eliminirati, morate površine prebrisati i mokrom krpom, savjetuje Dulude. Idealno bi bilo drvene podove ispolirati nakon toga suhom krpom od mikrovlakana.

Komentari