Šest dobrih financijskih navika kojih se treba pridržavati

Kažu da su loše navike kao ugodan krevet – lako je u njega ući, ali teško izaći. A upravo o navikama koje razvijemo ovisi hoćemo li napredovati ili živjeti uljuljkani u prosječnost. Financijske odluke koje donosimo danas odrazit će se i na našu starost.

Oni koji znaju gospodariti vlastitim životom žive u skladu s vlastitim životnim planom i velika je vjerojatnost da će starost dočekati spremniji. Izazovi koje nam donosi treća dob svakojaki su, a teško je ne osvrnuti se na financijsku stabilnost – visina mirovine i planiranje za dane kad nećemo raditi činit će razliku između starosti dostojne čovjeka i strahota siromaštva u poznim godinama, kad često više, ni da hoćemo, ne možemo privređivati.


Naše potrošačke navike formiraju naš život. Impulzivna kupnja izazvana raznim emocionalnim stanjima obično završava kupnjom stvari koje nam nisu potrebne i koje nas dugoročno neće usrećiti. Također, “peglanje” kartica neće vam uljepšati dan jer sreća i potrošnja nisu sinonimi, kao što vas ni više novca neće učiniti boljim štedišom niti slabijim potrošačem. No nismo sami tomu krivi, ima nešto i u konzumerizmu, kako objašnjava doc. dr. sc. Dajana Barbić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

‘Jer ja to zaslužujem’

“Marketinška industrija, zapadnjački utjecaj i konzumerističko društvo uvjerili su nas da je potrošnja izvan naših mogućnosti opravdana pod geslom ‘Jer ja to zaslužujem’. Nije riječ o oglasu za još jedan u nizu proizvoda za uljepšavanje nego o ideji hedonističkog ‘života u trenutku’ i poticanju da trošimo više, i to odmah. Život u trenutku najčešće rezultira prekomjernom potrošnjom što nas ostavlja u uvjerenju da nemamo od čega štedjeti. Ipak gdje ima volje, ima i načina”

Promišljanje o potrošnji i rezanje troškova, posebice malih troškova na koje često zaboravljamo poput svakodnevnog ispijanja kave, ne mora značiti kompletnu promjenu naših navika i potpuno odustajanje od odlaska na kavu, već osvještavanje činjenice da promjenom svojih navika možemo pronaći novac potreban za štednju. Doc. dr. sc. Dajana Barbić donosi šest inteligentnih savjeta koji će vam pomoći održati vas u financijskom balansu.

1. Jasno definirani životni ciljevi

Za osobe koje su razvile zdrave navike i koje znaju s novcem karakteristično je da imaju jasno definirane ciljeve.

“Kako bismo postali uspješni u upravljanju svojim financijama, moramo imati jasnu sliku svojih vrijednosti, potreba i želja te sve staviti na papir. To znači sastaviti bilancu i proračun kućanstva. Većini ovaj korak zvuči neprivlačno i zamorno, ali on je zaista nužan”, kaže profesorica Barbić.

Kad osvijestite svoju trenutnu financijsku situaciju i svoje mogućnosti, moći ćete inteligentno promišljati prilike i načine na koje ih možete iskoristiti – tako ćete si ujedno postaviti realne i ostvarive financijske ciljeve.

2. Zaboravite na kupnju na rate

Kako bi izbjegli nekontrolirano “curenje” novca iz novčanika, uspješni pojedinci imaju svijest o svojim financijskim mogućnostima te vode dnevnik potrošnje.

“Život u skladu s vlastitim mogućnostima prvi je korak prema financijskoj stabilnosti, a on podrazumijeva aktivno praćenje i upravljanje potrošnjom te odgovorno korištenje kreditnih kartica”, navodi profesorica Barbić.

Kreditne kartice su sjajan instrument za osobe koje imaju visoku razinu samokontrole jer kartice su sve samo ne nepresušan izvor novca. Danas su u masovnoj uporabi, a ako njima plaćamo sitnice, teško ćemo razviti osjećaj koliko zapravo trošimo. Zato karticama treba oprezno i pametno rukovati, piše 24 sata.

Komentari