Sedam dobrobiti prefine mahunarke od 15 kuna: Osnažuje imunitet, poboljšava probavu i snižava krvni tlak

Ovo je niskokalorična namirnica iz porodice mahunarki (Fabaceae) koja potječe iz Srednje i Južne Amerike. U 100 grama nalazi se svega 30 kalorija.

Kakvo bi to ljeto bilo bez svježih mahuna koje se mogu iskoristiti kao glavna namirnica za variva, salatu ili prilog drugim jelima? Postoje deseci vrsta mahuna koje se razlikuju po veličini, obliku i boji, od plosnatih i valjkastih, preko kratkih i dugih do svjetložutih mahuna te onih s ljubičastim mrljama.

Mahune su niskokalorična namirnica iz porodice mahunarki (Fabaceae) koja potječe iz Srednje i Južne Amerike. U 100 grama nalazi se svega 30 kalorija, ali i obilje bjelančevina, ugljikohidrata, prehrambenih vlakana, vitamina i minerala koji su potrebni ljudskom organizmu.

  • Mahune snaže imunitet jer obiluju vitaminom C. Uz to su i dobar izvor vitamina A, K te B kompleksa.
  • Zbog visokog udjela prehrambenih vlakana poboljšavaju probavu, no ljudi koji pate od crijevnih bolesti trebali bi paziti s unosom.
  • Sadrže dosta kalija, koji snižava visoki krvni tlak, pa su neophodne za zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava.
  •  Bogate su i kalcijem, koji je važan za zdrave i čvrste kosti.
  • Mahune su prirodni diuretik koji potiče izlučivanje toksina iz organizma.
  • Sadrže aminokiselinu triptofan, koja je važna za dobar i kvalitetan san.
  • Ovo povrće sadrži i aminokiseline karotenoide i flavonoide, koje smanjuju upalne procese u tijelu.

Kako pohraniti mahune?

Mahune su dostupne na tržnicama od lipnja do rujna svake godine. Kupujte čvrste plodove bez vidljivih oštećenja na površini.



Mahune stavite u plastične vrećice i pohranite u hladnjaku do tri dana. Ako nećete iskoristiti svu kupljenu količinu u spomenutom vremenu, mahune možete i oprati, očistiti ih (odrezati im krajeve te izvući eventualne „konce“ sa strane) te pohraniti u zamrzivač. U ledenici mahune mogu izdržati i do dvije godine.

Ovisno o vrsti mahuna, u ljetno vrijeme prodaju se po cijenama od oko 15 kuna za kilogram.

Kako pripremiti mahune?

Mahune možete kuhati na pari i na klasičan način u vodi. Možete ih peći u pećnici ili roštiljati, pirjati te sljubljivati s različitim namirnicama. Odlično se slažu s gljivama, jajima, plodovima mora i mesom.

Zavirite u našu fotogaleriju i pronađite inspiraciju za kulinarske igre s mahunama.

Komentari