Sami napravite sredstvo za dezinfekciju ruku. Trebaju vam samo dva sastojka

Od pojave pandemije koronavirusa zdravstveni stručnjaci naglašavaju kako je izuzetno bitno održavanje vlastite higijene te redovito pranje ruku vodom i sapunom. Također, potrebno je i dezinficirati ruke.

Dezinfekcijsko sredstvo, pod uvjetom da pratite sigurnosne upute, možete napraviti i sami. Svakako se konzultirajte i s ljekarnikom.

1. U zdjeli pomiješajte 2/3 šalice alkohola (99,9 posto izopropilnog alkohola) i 1/3 šalice gela aloe vere.

2. Sastojke izmiješajte, pretočite u bocu sapuna ili bočicu za raspršivanje i povremeno protresite.Aloe vera je hidratantna krema koja će zaustaviti isušivanje kože. To je bitno jer ako je koža suha mogu se pojaviti pukotine koje mogu povećati rizik od bakterijske infekcije. Glavni aktivni sastojak ovog sredstva za dezinfekciju je izopropil alkohol (izopropanol). Većina komercijalnih sredstava za dezinfekciju ruku sadrže etanol, izopropanol, n-propanol ili kombinaciju nekih od spomenutih.

Smjese od 60 do 80 posto volumena alkohola ubijaju mikroorganizme, pa 66-postotna koncentracija alkohola može pomoći u dezinfekciji, osobito ako se koristi čisti alkohol, poznat i kao medicinski alkohol.

Može se koristiti i etanol

Studija iz 2017. godine pokazala je da i pripravci etanola i izopropanola u službenim smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) inaktiviraju viruse Sars i Mers. Ti pripravci sadrže koncentraciju 80 posto etanola ili 75 posto izopropanola, zajedno s 1,45 posto glicerola i 0,125 posto vodikovog peroksida, navodi Independent.

Sve se u ovim pripravcima miješa u destiliranoj vodi ili hladnoj prokuhanoj vodi. Vodikov peroksid koristi se za inaktivaciju bakterija koje zagađuju mješavinu, ali nije aktivni sastojak sredstva za dezinfekciju. Glicerol je ovlaživač, tvar koja pomaže zadržavanju vlage, a može se zamijeniti bilo kojim drugim omekšivačem ili hidratantnom kremom za njegu kože, uključujući aloe veru.

WHO preporučuje da sredstva za dezinfekciju sadrže 75 posto izopropanola ili 80 posto etanola, što je jače od domaćih pripravaka. No, s obzirom na to da brojna komercijalna sredstva za dezinfekciju ruku sadrže samo 57 posto alkohola, domaći bi proizvodi mogli biti bolji od toga.

Pratite sigurnosne upute!

Pri izradi vlastitog dezinfekcijskog sredstva uvijek je potrebno pratiti sigurnosne upute. Imajte na umu da se dezinfekcijsko sredstvo koristi kada ste u trgovini, javnom prijevozu i slično, a ne zamjenjuje pranje ruku i održavanje osnovne higijene, prenosi N1.

Komentari