SAD obilježava ‘Dan čokoladne torte’ obilježite ga i vi uz ovaj odličan recept!

U Americi gotovo da ne postoji jelo, bilo slatko ili slano, kojem nisu posvetili dan. Naime, 27.1. je dan kada Amerikanci slave dan čokoladne torte, ali rado ćemo ga i mi proslaviti.

U Americi se čokolada kao piće konzumirala još od 1830-ih ili 1840-ih, ali čokoladna torta, u obliku u kojem je danas poznajemo, tada kod njih još nije postojala. Jedan oblik čokoladne torte se pojavio 1765. kada su se u starom mlinu udružili doktor i čokolatijer koji su mljeli plodove zrna kaka i od toga dobivali gusti sirup koji su potom ulijevali u kalupe te bi tako nastale tortice koje su kasnije trebale biti pretvorene u piće.

Poznata autorica kuharica Eliza Leslie objavila je najraniji recept za čokoladnu tortu 1847. u knjizi ‘The Lady’s Receipt Book’. Za razliku od čokoladnih kolača kakve danas poznajemo, u ovom se receptu koristila sjeckana čokolada.

I druge su kuharice iz tog vremena poput Sare Tyson Rorer i Marije Parloa dale svoj doprinos razvoju čokoladne torte.



Prva mješavina za čokoladnu tortu napravljena je u kasnim 1920-im, a proizvelo ju je poduzeće ‘O. Duff and Sons’, dok je prvu suhu mješavinu za čokoladnu tortu proizvela Betty Crocker, piše National Day Calendar.

Proslavite i vi ovaj dan uz ovaj slatki recept za čokoladnu tortu:

Sastojci za koru:

6 jaja
250 g šećera u prahu
100 g brašna
50 g kakaa
150 g maslaca
Za kremu:
6 bjelanjaka
340 g šećera u prahu
260 g maslaca
225 g tamne čokolade

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pripremite kalup za torte. Jaja miksajte sa šećerom, sve dok se smjesa ne utrostruči. Dodajte brašno, kakao i rastopljeni maslac, sjedinite smjesu i ulijte u kalup. Pecite 20-25 minuta, a zatim ostavite nekoliko minuta u kalupu dok se kora malo ne ohladi.

Bjelanjke i šećer kuhajte na vatri dok se šećer ne rastopi. Maknite s vatre i miksajte otprilike pet minuta dok se ne stisne. Dodajte rastopljenu čokoladu, a zatim i kockice maslaca koji je na sobnoj temperaturi. Ako osjetite da krema postaje tekuća, stavite u hladnjak na pola sata. Ohlađenu koru prerežite na 3 dijela i premažite kremom. Ukrasite komadićima čokolade i uživajte, prenosi 24 sata.

Komentari