SAD i Britanija promiču japansku opremu za 5G mreže

Pixabay

Vlade Japana, Sjedinjenih Država i Velike Britanije pojačat će suradnju u promicanju opreme i tehnologija koje su razvile japanske tvrtke u području 5G bežičnih komunikacijskih mreža, a to bi moglo utjecati na istiskivanje kineskog Huaweija, piše u ponedjeljak japanski dnevnik Yomiuri.

Sjedinjene Države i Britanija započele su aktivnosti na isključivanju opreme kineskog Huaweija iz njihovih 5G mreža. Za japanske proizvođače poput NEC-a i Fujitsua koji su patuljci u usporedbi sa stranim rivalima u smislu globalnog tržišnog udjela, to je zlatna prilika, piše Yomiuri.

Velika trojka mobilne industrije – Huawei, Ericsson i Nokia, drži oko 80 posto udjela na globalnom tržištu opreme povezane s baznim komunikacijskim stanicama, uključujući 5G mreže. Isključe li se Huaweijevi proizvodi isključe iz 5G mreža, čiji će se razvoj u budućnosti zahuktati, izvori za nabavu proizvoda postat će ograničeni i tu japanske tvrtke vide svoju priliku.

Britanska vlada najavila je u studenom prošle godine da će pokrenuti pokusno ispitivanje s NEC-om kako bi testirala njegovu opremu u izgradnji 5G komunikacijskih mreža u zemlji.Japanska novina podsjeća i na japansko-američki sastanak prošle jeseni, kada se razgovaralo o suradnji ​na diversifikaciji izvora opskrbe 5G opremom, imajući na umu proizvode japanskih proizvođača, umjesto Huaweija čiju opremu SAD smatra problematičnom sa sigurnosnog aspekta.

Naime, SAD, Velika Britanija i još neke zemlje tvrde da je ugradnja Huaweijeve opreme povezana s mogućnošću prikupljanja osjetljivih podataka važnih za nacionalnu sigurnost. Kina to dosljedno negira.

Američka i japanska vlada također su odlučile pojačati suradnju u bežičnim mrežama “Beyond 5G” ili šestoj generaciji. Japanska vlada namjerava pojačati prisutnost japanskih proizvođača na globalnom tržištu opreme 5G i omogućiti im da preuzmu vodeću ulogu i u industriji 6G, piše Yomiuri.

Prema britanskoj tvrtki za istraživanje tržišta Omdia, Huawei je u 2019. godini zauzimao 33 posto globalnog tržišnog udjela za opremu koja se odnosi na bazne stanice mobilnih telefona, uključujući 5G mreže. Slijede Ericsson sa 25 i Nokia s 20 posto. Među japanskim proizvođačima NEC ima 0,7, a Fujitsu 0,6 posto udjela.

Huawei, koji je na prvom mjestu, ima široku paletu proizvoda i opreme, zahvaljujući velikoj potrošnji na istraživanje i ulaganja. Za dobavljača ga je odabrao širok spektar kupaca širom svijeta i zbog relativno niskih cijena.

Japanski proizvođači do sada nisu mogli računati na značajnije prisustvo na globalnom tržištu telekomunikacijske opreme. Međutim, promjena sigurnosne situacije povezana s usponom Kine na globalnoj sceni, pridonosi tretiranju japanskih proizvođača kao pouzdanih dobavljača među japanskim saveznicima i prijateljima.

Očekuje se da će se 5G bežični uređaji koristiti na svim poljima, od automobila i medicinskih usluga do opskrbe električnom energijom i vodom. Zbog sigurnosnih razloga, poput cyber špijuniranja i cyber terorizma, Sjedinjene Države i druge zemlje odlučile su isključiti kineske proizvođače, uključujući Huawei, iz svojih 5G mreža.

Naznaka Sjedinjenih Država i Britanije o njihovoj spremnosti da diversificiraju svoje izvore opreme za svoje 5G mreže pružit će japanskim tvrtkama zlatnu priliku da povrate izgubljene pozicije, zaključuje Yomiuri.

U svibnju 2019. godine američki predsjednik Donald Trump potpisao je ukaz kojim se uvodi zaštita informacijske i komunikacijske infrastrukture zemlje od stranih prijetnji. Nakon toga je američko ministarstvo trgovine Huawei stavilo na crnu listu zbog prijetnji nacionalnoj sigurnosti.

Vlada Velike Britanije također je najavila da od 31. prosinca prošle godine telekom operateri u zemlji neće moći kupiti 5G opremu od Huaweija, a do 2027. godine svu opremu te tvrtke u britanskim mrežama pete generacije zamijenit će proizvodi drugih proizvođača.

SAD i saveznici su kinesku tvrtku optužili za vezu s obavještajnim službama NR Kine i u tome vide opasnost, dok Kina takve optužbe dosljedno negira.

Yomiuri Shimbun, japanske su dnevne novine s dnevnom nakladom od devet milijuna primjeraka. Sjedište novina je u Tokiju, ali se tiskaju i u Osaki i Fukuoki. Konzervativnog su političkog usmjerenja.

Komentari