S tržišta se opoziva kumin u prahu od 100 g zbog povećane količine prirodnih toksina

Facebook

Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je u utorak potrošače da se s tržišta opoziva kumin u prahu kojeg na tržište stavljaju tvrtke iz Samobora i Zagreba. Riječ je o pakiranju od sto grama koje na tržište stavljaju tvrtke Pekinška patka iz Samobora i Pan Asia iz Zagreba, s naznakom ‘najbolje upotrijebiti do 6. ožujka 2022.’

Kumin u prahu, u pakiranju od sto grama (TRS, Ground Cumin – Jeera Powder), s naznakom najbolje upotrijebiti do 6. ožujka 2022., opoziva se zbog povećane količine pirolizidin alkaloida (PA).

Riječ je o prirodnim toksinima koji nastaju kao sekundarni metaboliti u više od 6000 biljnih vrsta koje spadaju u porodice Boraginaceae (oštrolisti), Compositae (Asteraceae) (glavočika) i Leguminosae (Fabaceae) (leptirnjače). Smatraju se najrasprostranjenijim prirodnim toksinima. Kod akutne izloženosti, PA-ovi pri visokim dozama mogu dovesti do zatajenja jetre što može rezultirati i smrtnim ishodom. Međutim, akutna trovanja ljudi su izuzetno rijetka i slabo dokumentirana. Uobičajeni kronični učinak PA-ova uključuje štetno djelovanje na jetru, ali i na pluća, piše Hrvatska agencija za hran.



Komentari