Riješite se mrava zauvijek u nekoliko jednostavnih koraka

Riješite ih se jednom zauvijek uz par savjeta koje daju stručnjaci. Vaš je dom vaša tvrđava, ali nažalost nije otporna na napad od strane malih napasti, a kao i s drugim insektima ni mrave nije dobro ignorirati jer osim što su neugodni, mogu biti i opasni za zdravlje.

Što možete napraviti da problem nestane?

Uđite u rat spremni i informirani, a danas će vam u tome pomoći stručnjaci koji znaju kako sigurno i uspješno otjerati mrave jednom zauvijek.

Upoznajte neprijatelja 

Ako ste odlučili riješiti se mrava, dobro je znati koja vas vrsta napada jer svaka zahtjeva drugačiji pristup, savjetuje dr. Jody Green, koja se bavi entomologijom te navodi da na sreću otprilike samo nekoliko vrsti mrava ulaze u dom. Kako stoji na stranici zaštita bilja, faraonski mrav je sitni mrav, žućkasto-crvenkaste svijetle boje. Nastanjuju stambene zgrade u velikim gradovima, hotele, bolnice, brodove i sl. Optimalne temperature za njihov razvoj kreću se između 18 i 30 stipnjeva C.

Odgovara im hrana životinjskog i biljnog porijekla, a posebno ih privlači hrana koja sadrži šećer, meso i krv. Crni drvotočni mrav je tamno-sivkaste boje, a grade gnijezda (mravinjake) na suhim staništima, u starim zidovima, pukotinama zgrada, na balkonima, u kućama ili neposredno uz kuće odakle u potrazi za hranom ulaze u stanove i kuće, piše Ordinacija.hr.



Da ne nabrajamo dalje, otprilike vam je jasno kako svaka vrsta ima svoju omiljenu hranu i mjesto boravka. Dakle, neki su mrave manje opasni, neko više, pojedine možemo istrijebiti raznim pripravcima ali neke može uništiti samo stručnjak.

Kuća neka vam bude besprijekorno čista 

Kako mravi mogu znati da u kući imate hrane? Ako niste znali kod mrava je njuh izrazito razvijen, što posebno dobro koriste mravi koji su poslani u izvidnicu u vaš dom kako bi provjerili ima li smisla ulaziti u kuću – dovoljan je samo jedan mrav u kuhinji koji će, ako smatra da je dobra ideja, pozvati cijelu koloniju. Loša je vijest da mrav kad pronađe hranu, ostavlja iza sebe trag feromona kako bi se znao vratiti odakle je došao. Taj trag će slijediti i drugi mravi.

Izbacite slatkiše 

Ne brinite, ne morate se odreći šećera, ali biste trebali onemogućiti mravima da otkriju gdje se on nalazi jer su neke vrste toliko „lude“ za šećerom da će se jako potruditi da do njega dođu. Jedna jednostavna greška koji sigurno ponavljate je zatvaranje posude s medom a da prethodno niste obrisali samo posudu gdje vam je med sigurno kapnuo kada ste ga uzimali, a to bi se moglo prevesti kao da ste poslali pozivnicu mravima da nasele vaš dom. Ako namirnice poput pahuljica ostavljate u njihovom pakovanju, dobro je znati da taj tanki omot gladnom mravu ne predstavlja veliku prepreku.

Riješite se vlage 

Jeste li ikad ugledali mrava u kupaonici i pitali se kako je promašio kuhinju? Hrana nije jedina stvar koja privlači mrave u vaš dom, njima je za opstanak potrebna i voda. „To je razlog zašto mrava možete pronaći u domu po jako toplom vremenu – oni traže vlagu, a vaš im dom može biti prava oaza“, navodi Eric Sebring, stručnjak za entomologiju. Dakle pripazite da u kupaonici nema viška vlage te dobro posušite sva mjesta gdje se ona može nakupljati.

Postavite zamke

Možda vam je ovaj potez već pao na um i slažemo se da je ideja dobra ali je opet važno znati kakvi su to mravi u vašoj kući, čime se hrane? Lokacija je također važna, pa zamke postavite tamo gdje se oni kreću.

Pošpricajte mjesta po kojima se kreću 

Ako ste ih planirali jednostavno zgaziti kad ih vidite, zapamtite da ostavljaju trag pun feromona u kući i da će drugi mravi pronaći taj put ako se ne očisti. Sami napravite pripravak za uništavanje svakog traga tako da kombinirate ocat i vodu ili sok limuna i time pošpricajte njihove uobičajene rute.

Koristite puder za bebe

Mravi baš ne vole ovaj prah po svom malom tijelu pa će ga izbjegavati u velikom krugu. Kako nije štetan za ljude niti namještaj, stavite ga na mjesta za koja mislite da su glavni ulaz u vašu kuću za mrave. Naknadno dobro očistite.

Mravi ne vole cimet

Često se koristi za rješavanje buba po kući, a znanost potvrđuje da je tako, ali ako se koristi esencijalno ulje cimeta jer se pretpostavlja da začin kojeg koristite za pripremu jela nije dovoljno jak da bi pomogao. Ipak, zašto ne isprobati. Cimet u prahu stavite na pukotine i mjesta gdje se mravi zadržavaju i kad obavite posao, sve dobro počistite.

Koristite esencijalna ulja 

Istraživanja tvrde da ulje peperminta može djelovati kao prirodna zaštita od većine insekata, ako ih stavite na mjesta gdje ste vidjeli mrave oni će otići ili spriječiti njihov ulazak u prostor, ako njime pošpricate mrava, on će umrijeti.

Napad sapunom i vodom

Čini se da sapun i voda štite od puno toga pa i mrava. Sebring savjetuje da napunite posudu vodom i sapunom te tekućinu izlijete ispred kuće gdje mravi ulaze. Njih će voda privući, ali će sapun onemogućiti kretanje. Ako ne želite ubijati mrave, ne koristite ovu tehniku.

Komentari