MISLILI SU DA ĆE POSTATI SUPERNOVA Riješen misterij zvijezde Betelgeuse koja je naglo izgubila sjaj.

Prije više od godinu dana jedna od najpoznatijih zvijezda, Betelgez u sazviježđu Orion, iznenada je izgubila sjaj. Špekuliralo se kako je došlo do supernove, no astronomi tvrde kako su napokon riješili misterij koji ih je mučio.

Iako su mnogi stručnjaci u jednom trenutku očekivali da bi Betelgez mogao eksplodirati, čileanski tim koji je navedeni problem promatrao kroz “Vrlo veliki teleskop” (VLT), tvrdi kako je uzrok divovski oblak prašine između nas i ove zvijezde.

Čak i ako ne poznajete zvijezde baš najbolje, Betelgez ćete sigurno primijetiti. Gledajući sa Zemlje, on izgleda poput narančaste točke u gornjem lijevom kutu Oriona (ili pak dolje zdesna, ako ste na južnoj hemisferi).

Blizu Zemlje, na udaljenosti od oko 550 svjetlosnih godina, Betelgez je klasični primjer polupravilne promjenjive zvijezde. Prirodno posvijetli i potamni u razdoblju od otprilike 400 dana.



Gubitak svjetline daleko veći

No, ono što se dogodilo prije 18 mjeseci bilo je neobično. Gubitak svjetline bio je daleko veći od bilo čega što je prethodno zabilježeno.

Astronom Miguel Montargès i kolege istraživali su događaj pomoću Vrlo velikog teleskopa u Europskom južnom opservatoriju, jednim od najmoćnijih teleskopa na Zemlji.

Istraživači su uspoređivali slike prije, za vrijeme i nakon zatamnjivanja kako bi vidjeli razlog zbog kojeg je došlo do promjene boje. Dominirale su dvije ideje. Možda je na površini zvijezde bilo veliko hladno mjesto, jer je poznato da crveni supergiganti poput Betelgeza imaju vrlo velike konvektivne stanice koje mogu uzrokovati žarišta i hladne točke. Ili se možda ispred zvijezde vidio oblak prašine gledajući sa Zemlje.

Dva su razloga

Uspostavilo se da je objašnjenje “pomalo i jedno i drugo”, kaže Emily Cannon iz belgijskog KU-a (Katholieke Universiteit) Leuven.

“Naša je sveukupna ideja da je na zvijezdi bilo hladno mjesto koje je zbog lokalnog pada temperature uzrokovalo da se prethodno izbačeni plin kondenzira u prašinu”, rekla je za BBC News. “Dakle, zbog hladnog mjesta na površini, zvijezda nam je izgledala tamnije. Ali onda je ova kondenzacija prašine dodala brzom padu sjaja zvijezde”, dodala je.

Betelgez je otprilike 15-20 puta veći od Sunca. Tako velik objekt vjerojatno će u nekom trenutku postati supernova. Dakle, nije bilo ludo pitati se kad se dogodilo ovo neobično zamračenje da se Betelgez sprema spektakularno eksplodirati.

Emily Cannon dodala je: “Mislim da ovaj događaj ne znači da će Betelgez uskoro postati supernova, iako bi to bilo nevjerojatno zanimljivo”.

“Znamo da crveni supergiganti mogu pokazati povećane stope gubitka mase, što može ukazivati ​​na kasniju fazu u njihovom životu kada je vjerojatnije da će postati supernova. Ali Betelgez mislimo da je relativno mladi crveni supergigant i vjerojatno ima puno više vremena lijevo.”

Posljednja supernova vidljiva u našoj galaksiji bila je Keplerova zvijezda, koja je primijećena 1604. Zapisi tadašnjih astronoma pokazuju da je bila vidljiva tijekom dana više od tri tjedna. Tim Miguela Montargèsa izvještava o ovome u svojim nalazima u časopisu Nature. Javlja RTL.

Komentari