REKORDNE TEMPERATURE Prošla godina bila je druga najtoplija u povijesti ‘Pomirenje s prirodom zadatak je 21. stoljeća’

Ilustracija Foto: Pixabay

Prošla godina je uz 2016. bila najtoplija godina od početka mjerenja, prema podacima koje je objedinila i objavila Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u četvrtak.

U izvješće WMO-a uključeni su, između ostalih, podaci američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) i britanske meteorološke službe koje su rangirale 2020. u drugu najtopliju godinu u povijesti. Prema podacima NASA-e, 2020. je uz 2016. rekordno najtoplija godina.

Ova vijest je “još jedan snažan podsjetnik na nemilosrdan tempo klimatskih promjena koje uništavaju živote i životne uvjete diljem našeg planeta”, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. “Pomirenje s prirodom je definitivno zadatak 21. stoljeća”, istaknuo je Guterres.

WMO je naveo da su razlike u prosječnoj globalnoj temperaturi između tri najtoplije godine (2016., 2019. i 2020.) bile neznatne. Prosječna globalna temperatura u 2020. iznosila je 14.9 Celzijevih stupnjeva, odnosno 1.2 Celzijeva stupnja više nego u predindustrijskom razdoblju. Pariškim klimatskim sporazumom iz 2015. globalno zatopljenje nastoji se ograničiti na 1,5 Celzijeva stupnja.



Svi podaci koje je objedinio WMO pokazuju da je proteklo desetljeće bilo najtoplije u povijesti.

Emisije stakleničkih plinova u Sjedinjenim Državama, drugom najvećem zagađivaču okoliša nakon Kine, smanjile su se za više od 10 posto prošle godine, što je najveći pad nakon Drugog svjetskog rata. Tomu je pomogao koronavirus koji je naštetio gospodarstvu, objavio je ovaj tjedan Rhodium Group.

Pad emisija stakleničkih plinova ne znači da će SAD lako dostići cilj o smanjenju emisija za 28 posto do 2025. Američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz Pariškog klimatskog sporazuma, ali je novoizabrani predsjednik Joe Biden obećao povratak istom nakon preuzimanja ureda 20. siječnja.

Komentari