Donosimo vam pravi recept za pravu tursku kavu

Ako ikada budete u prilici posjetiti Tursku, jako je vjerojatno kako ćete se u potpunosti iznenaditi i uvidjeti kako ono što mi pijemo u biti nije prava Turska kava, već naša inačica – barem kada je riječ o pripremi.

No ovdje možete pročitati recept za pravu tursku kavu.

Potrebni sastojci:

  • 2 žlice kave
  • 2 šalice vode
  • šećera po želji
  • posuda za spremanje kave (džezva)

Priprema:

Stavite vodu u posudu za kuhanje kave (džezvu). Zasladite po želji. U hladnu vodu dodajte kavu, te je stavite na zagrijanu ploču kako bi zakuhala. Kada se počne stvarati pjena, posudu sklonite s štednjaka i prvi sloj pjene zahvatite žličicom te stavite u prethodno pripremljene šalice; otprilike po pola žličice pjene u svaku šalicu.

Potom džezvu vratite na štednjak i pustite da zavri do kraja kako bi pjena “narasla” do samog ruba posude. Sada uzmite još po jednu žličicu pjene za svaku šalicu, promiješajte kavu u džezvi te je vratite na štednjak da zavri, sklonite s štednjaka kada se digne do ruba, pa opet vratite da zavri. Postupak ponovite 3 puta, nakon čega kavu možete sipati u šalice i poslužiti.



Komentari