Recept za najbolji okus kave: Koju birati i kako je skladištiti?

Dok će kava u zrnu puno dulje sačuvati okus, ona mljevena bi se trebala potrošiti u roku od dva mjeseca nakon prženja. Nipošto je ne držite u hladnjaku, već u višim, neprozirnim i nepropusnim posudama.

Bez obzira kako pripremate jutarnju šalicu kave, zajednički nazivnik za sve vrste je sama kava. No, postoje li načini za njeno pohranjivanje koji će očuvati svježinu i pritom omiljenom napitku dati još bolji okus?

Margaret iz obitelji Nyamumbo, osnivača tvrtke Kahawa nastale 1893. godine, predstavlja treću generaciju koja se bavi proizvodnjom kave te govori o najboljim načinima skladištenja kave.

Ona tvrdi kako pri odabiru između cijelih zrna kave i mljevene kave, uvijek treba birati zrna. Naime, kavu bi trebalo kupovati u zrnu i mljeti netom prije kuhanja kako bi se sačuvale njezine arome.

˝Mljevena kava tako brzo gubi okus, u osnovi je zastarjela kad dođe do vas˝, ističe Margaret.

Također, postoji još nekoliko razloga za odabir cijelog zrna. Prvo, vjerojatnije je da će se raditi o visokokvalitetnom proizvodu. Vi zrno vidite, dok kod mljevene kave ne znate što je sve unutra i kakva je kava u mješavini.

Drugo, mljevenje kave kod kuće znači da se možete pobrinuti za vašu metodu kuhanja, što će zauzvrat rezultirati boljom i svježijom šalicom kave.

Koliko traje kava?

Pitanje roka trajanja kave malo je komplicirano jer ovisi o tome želite li njen vrhunski okus ili samo kada ju je još uvijek ‘sigurno’ piti. Kada je riječ o cjelovitom zrnu,’kako bi dobili najbolju kavu, prvi mjesec nakon prženja je najoptimalnije vrijeme’, kaže Nyamumbo.

Nakon toga, postupno gubi na kvaliteti, ali način na koji se čuva može utjecati na to koliko dugo održava svježinu te njen dobar okus može potrajati mjesecima.

No godina dana je maksimalan rok za iskoristiti kavu u zrnu, dok mljevena kava gubi svoje okuse puno brže.

Kod mljevene kave, idealno bi je bilo popiti u dva mjeseca nakon prženja.

Idealan način pohranjivanja

Kavu treba čuvati na suhom i mračnome mjestu sobne temperature, a ne u vlažnom hladnjaku ili zamrzivaču (suprotno nekim preporukama u posljednje vrijeme).

“Kisik, vlaga i svjetlost neprijatelji su svježine kave, pa kavu želite držati dalje od tih elemenata “, objašnjava Nyamumbo.

Najbolje je spremiti kavu u nepropusnu, neprozirnu visoku posudu, piše 24 sata.

Komentari