Tako sočno i fino!
Preokrenuti kolač s ananasom vrlo lako se priprema kod kuće. Upotrijebite li umjesto svježega ananasa i višanja voće iz konzerve, cijeli postupak bit će još lakši i jednostavniji.
Preokrenuti kolač s ananasom je tradicionalna američka slastica koja se priprema, baš kao što joj ime i kaže, naopačke.
Na dno posude se stavlja ananas, maslac i šećer, a preko toga smjesa za biskvit. Nakon pečenja, kolač se preokreće, a ono što je bilo na dnu – karamelizirani ananas – sada postaje slatki nadjev za zbijen kolač.
Preokrenuti kolač s ananasom vrlo lako se priprema kod kuće. Upotrijebite li umjesto svježega ananasa i višanja voće iz konzerve, cijeli postupak bit će još lakši i jednostavniji.
Sastojci za preljev:
100 grama smeđeg šećera
60 grama maslaca
6-8 kriška ananasa iz konzerve
10-15 višanja iz konzerve
Sastojci za biskvit:
180 grama glatkog brašna
150 grama bijelog šećera
85 grama omekšanog maslaca
80 ml mlijeka
80 grama kiselog vrhnja
2 bjelanjka
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
1 čajna žličica praška za pecivo
1 čajna žličica sode bikarbone
½ čajne žličice soli
Priprema:
- Namastite plitku vatrostalnu posudu maslacem, pa po njemu ravnomjerno posipajte smeđi šećer.
- Odstranite što je moguće više vlažnosti s ananasa iz konzerve te ploške rasporedite po dnu posude u jednom ravnomjernom sloju.
- U prazna mjesta na dnu posude dodajte višnje.
- Napravite biskvit od preostalih sastojaka. Brašno pomiješajte s praškom za pecivom, sodom bikarbonom i solju te stavite po strani.
- Mikserom istucite lagano omekšani maslac dok ne dobijete glatku smjesu. Za to će vam biti potrebno oko jedne minute.
- Dodajte šećer u maslac i miksajte sve zajedno još oko jedne minute.
- U maslac dodajte bjelanjak i tucite mikserom dok se sastojci na sljube. Dodajte ekstrakt vanilije i kiselo vrhnje pa sve zajedno nastavite miksati par minuta.
- U smjesu na bazi maslaca dodajte suhe sastojke, odnosno mješavinu brašna, sode bikarbone, praška za pecivo i soli. Miksajte na laganoj temperaturi uz lagano dodavanje mlijeka dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Dobivenu smjesu prelijte preko ananasa i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 40 do 45 minuta. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen do kraja.
- Ako vrh počne prebrzo tamnjeti prekrijte ga aluminijskom folijom.
- Ohladite kolač do kraja prije nego što ćete ga okrenuti naopačke, izrezati i poslužiti. Imajte na umu da kriške karameliziranog ananasa moraju biti okrenute prema gore pri posluživanju, prenosi Punkufer.dnevnik.hr