Recept za fini talijanski desert pun vitamina C koji se topi u ustima

Tiramisu je tradicionalni talijanski desert koji se sastoji od piškota namočenih u kavu te bogato oplemenjenih kremom od mascarpone sira…

No jeste li znali da postoji i “lakša” osvježavajuća verzija puna vitamina C? Ili barem smo si mi tako opravdali izradu ovog sočnog kolača s dodatkom likera limoncello koje se izrađuje od limuna.

Za limoncello sirup:

  • 240 ml likera limoncello
  • 240 ml vode
  • 100 grama šećera
  • 180 ml svježe iscijeđenog soka limuna
  • 40 piškota

Za mascarpone kremu:

  • 450 grama mascarpone sira
  • 350 grama vrhnja za šlag
  • 150 grama džema od limuna
  • 60 grama šećera u prahu

Priprema:

1. U loncu zagrijte limoncello, vodu, šećer i limunov sok na umjerenoj temperaturi i uz često miješanje dok se šećer ne otopi do kraja.

2. Stavite sirup sa strane da se ohladi na sobnu temperaturu.



3. Za to vrijeme mikserom istucite vrhnje u šlag. Umiješajte u njega šećer u prahu.

4. U posebnoj zdjeli izmiksajte mascaropne sir s džemom od limuna.

5. Pažljivo umiješajte šlag u smjesu od mascarpone sira i limuna.

6. Umočite pišote u limoncello sirup, te ga položite u vatrostalnu posudu u kojoj ćete pripremiti kolač.

7. Piškote posložite jedan do drugoga u red da u potpunosti prekrite dno posude.

8. Preko piškota umočenih u sirup premažite polovicu kreme od sira mascarpone, šlaga i limuna.

9. Preko smjese ponovo stavite piškote umočene u sirup, te cijeli kolač završite s ostatkom kreme.

10. Ukrasite kolač s malo limunove korice ako posjedujete organski uzgojene plodove.

11. Stavite kolač u hladnjak na barem šest sati ili preko noći, prenosi punkufer.hr. 

12. Poslužite ohlađenog. Dobar tek!

Komentari