Recept za desert od samo dva sastojka koji su naši preci jeli prije čak 6000 godina

Twitter

Želja za slatkim postoji od kad je ljudi, samo što je velika razlika u onome što jedemo mi i onoga što su jeli naši preci. Njima je poslastica bio desert napravljen od meda i sezama. 

Prije otprilike 6000 godina jedna od najpoželjnijih poslastica u staroj Grčko i na Bliskom istoku bio je – pasteli ili intrion. To je kolač od samo dva sastojka – meda i sezama – koji je toliko zdrav i ljekovit da bi ga svatko trebao jesti.

Ovaj kolač spominje se u starim zapisima – uzimali su ga ratnici za snagu pred odlazak u borbu, a žene su njime stimulirale hormonalne žlijezde.

Njegove prednosti: prepun je niza vitamina i minerala sadrži antioksidanse regulira masnoće u krvi daje energiju za teške fizičke poslove umanjuje osjećaj depresije popravlja raspoloženje snižava razinu stresa.



Priprema se od paste napravljenje od sezama.

Recept je vrlo jednostavan

Sastojci:

300 grama paste od čistog mljevenog sezama – zove se tahini i pronaći ćete ga u trgovinama zdrave hrane (izlijte ulje ako se nakupilo na vrhu posude)
300 grama meda
Priprema: Dobro promiješajte sastojke i napravite kuglice (smjesa će postati kao plastelin). Stavite kuglice u hladnjak da se stisnu, tamo neka stoje dok ih sve ne pojedete. Preporuka je pojesti dvije do tri na dan. Prije hlađenja ih po želi možete uvaljati u sezam.

Tahini možete napraviti i sami: Trebaju vam oljuštene, sirove sjemenke sezama, malo sezamovog ulja – dvije žličice ulja idu na pola do jedne šalice sjemenki (poslužit će i ulje suncokreta ili maslinovo, ako nemate sezamovo).

Prije blendanja sjemenke malo prepržite na tavi dok ne dobiju zlatnu boju. Ubacite ih u blender, dodajte ulje i blendajte dok ne dobijete glatku, gustu smjesu, prenosi 24sata.hr .

Komentari