Rafinirani šećer je opasnost za organizam, evo što se događa u tijelu ako se ne upotrebljava samo sedam dana

Pixabay

Malo je onih koji ne vole slatko. No, svi ostalo koji vole bilo kakav oblik slatkiša, nisu ni svjesni da je šećer veliki neprijatelj zdravlja. Nakon što ga izbacimo iz prehrane, događaju se značajne promjene.

Prirodni šećeri koji se nalaze u voću, mlijeku i ostalim namirnicama su dobri zdravlje i može ih se unositi u većim količinama preko spomenutih namirnica.

Međutim, industrijski procesirani i rafinirani šećeri velika su opasnost. Njihovim izbacivanjem iz prehrane možete drastično poboljšati svoje zdravlje.

Lakše je reći nego učiniti, ali bitno je samo donijeti odluku, a jednostavnim rezom, odnosno izbacivanjem šećera, spriječit će se većinu štete koju on stvara.


Treba izdržati bez šećera 

Nakon što se prestane konzumirati šećer na samo tjedan dana, u tijelu će se dogoditi jedna od dvije stvari.

Ako su u vašem ranijem načinu života dominirali prerađena hrana, sokovi, gazirana pića i šećeri, vjerojatno ćete i dalje biti u fazi detoksikacije. Šećer je naposljetku ovisnost, a većine ovisnosti ne možemo se riješiti ako prije toga ne osjetimo određene simptome i prođemo kroz krizu. U prvih tjedan dana možete osjetiti žudnju za šećerom, tjeskobu, pa čak i depresiju u ozbiljnijim slučajevima.

Te se posljedice obično smanjuju već nakon prvog tjedna, ali ovisno o razini ovisnosti o šećeru, mogu potrajati dodatnih tjedan ili dva.

Ako je vaš unos šećera umjereniji i ako ste se prebacili na prehranu bogatu proteinima, vlaknima i zdravim mastima, već nakon sedam dana trebali biste se početi osjećati prilično dobro. Bit ćete manje spori, količina energije tijekom dana bit će stabilnija, a popravit će se i vaše raspoloženje.

Nakon mjesec dana bez šećera vaša želja za desertima će nestati, a umjesto toga pojačat će se žudnja za proteinima i lisnatim zelenilom.

Ako izdržite cijelu godinu bez procesiranih šećera, poboljšat će vam se zdravlje. Tijelo će vam se prilagoditi na funkcioniranje na esencijalnim hranjivim sastojcima, a vrlo vjerojatno izgubit ćete i kilograme, piše Zadovoljna.

Komentari