Radite od doma i često sjedite? Leđa vas sigurno ‘ubijaju’. Evo kako se možete riješiti bolova

Tijekom pandemije uzrokovane korona virusom pritužbe na bolove u leđima bile su jako česte. Bolove u leđima mogu izazvati mnogi čimbenici, a ovo su neke kućne navike koje mogu dovesti do njih.

U posljednje vrijeme sigurno provodite više vremena kod kuće. Zbog pandemije uzrokovane korona virusom, većina ljudi se prebacila i na rad od doma. Možda ste u tom periodu primijetili i veću bol u leđima nego inače. Je li to slučajnost ili novi način života kod kuće uzrokuje probleme?

“Tijekom pandemije vidjeli smo visoku učestalost pritužbi na bolove u vratu i leđima. Međutim, i prije pandemije bol u leđima bila je uobičajena. Prosječni pojedinac doživi jednu do dvije epizode bolova u leđima godišnje, što može započeti u dvadesetim godinama i biti ponavljajući problem. Srećom, većina bolova u leđima rješava se za šest tjedana”, rekao je dr. Brian A. Cole, ortopedski kirurg u Englewood Spine Associates u Englewoodu, New Jersey.

1. Rad iz kreveta

Sada dok radite od kuće ili ako i inače radite od kuće sigurno ste pronašli zanimljiva mjesta za svoj kućni ured, uključujući i krevet. Međutim, vjerojatno ne obraćate pažnju, ali sigurno potonete u poluležeći položaj, što može izazvati bol u donjem dijelu leđa, objasnio je dr. Cole.



2. Loše spavanje

Istraživanja pokazuju da je loša kvaliteta sna povezana s akutnom boli u donjem dijelu leđa, rekao je dr. Cole. Iako nitko ne zna točno objasniti tu povezanost, činjenica je da svakodnevne aktivnosti naprežu tijelo, a odmor je važna komponenta oporavka mekih tkiva, pišu 24sata.

Rješenje: Ako mislite da imate problema sa spavanjem, potražite pomoć liječnika. Ako se probudite s boli u leđima, dva su moguća krivca – položaj vašeg tijela tijekom spavanja ili madrac. Pokušajte pronaći ugodniji položaj, a madrac bi trebao biti dovoljno čvrst da može podnijeti vašu težinu, ali i dovoljno mekan da možete ugodno ležati na njemu.

3. Izležavanje na kauču

Kauč i najdraža serija mogu ponekad uzrokovati bol u leđima. Iako možda mislite da je to zbog toga koliko dugo ležite ili sjedite, ovo se više odnosi na to kako sjedite, objasnio je dr. Cole.

Rješenje: Kad sjedite pripazite da imate čvrstu podršku u donjem dijelu leđa.

4. Rad u vrtu

Nepravilne tehnike podizanja vrećica zemlje, biljaka ili pitara, mogu uzrokovati akutno naprezanje u donjem dijelu leđa.

Rješenje: Vježbajte sigurne tehnike podizanja, uključujući savijanje u koljenima u odnosu na struk,držeći predmete bliže prsima i izbjegavajući uvijanje gornjeg dijela tijela.

5. Kuhanje

Najvjerojatnije stojite na tvrdoj podlozi duže vremena, a ako ste bosi ili ne nosite odgovarajuće cipele koje pružaju potporu, može se javiti bol u petama, kaže dr. Tammy Penhollow Penhollow. Kad se to dogodi mijenjajte način na koji stojite i hodate.

Rješenje: Izbjegavajte kuhati bosi. Također, pazite na ispravno držanje, pri čemu pripazite i da ne stojite zgrbljeni. Kada vam treba odmor, uzmite ga, piše Yahoo.

Komentari