Rade Šerbedžija navodno duguje golemu svotu novca SAD-u, prijeti mu i zatvor?

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Jedan od naših najpopularnijih glumaca, Rade Šerbedžija (74), živio je sa svojom drugom suprugom Lenkom u Los Angelesu, gdje su kuću kupili za nešto više od milijun dolara.

Rade i njegova supruga kupili su kuću na kredit u srpnju 2004., a prodali su je šest godina kasnije, prije nego što su se vratili u Hrvatsku.

Iako se činilo da su sve ove godine glumac i njegova obitelj na Dalekom zapadu živjeli pravi američki san, nije bilo baš tako, jer su se Šerbedžija i njegova supruga navodno mučili američkim kreditima.

Američki san za većinu imigranata prava je noćna mora jer zahtijeva puno rada, a sve što je u vlasništvu povezano je s kreditnim obvezama, kamatama i porezima.



Šerbedžija i njegova djevojka navodno imaju isti problem, pa porezni dugovi koji su još uvijek aktualni ostaju u Los Angelesu. U službenim registrima može se vidjeti da su se Rade i Lenka zaduživali za nekretninu od nekoliko američkih banaka: Washington Mutual Bank, JP Morgan Chase Bank, National City Bank, tvrdi Imperial.net.

Kako navode, Lenka i Rade nisu imali samo hipoteku, već su navodno dugovali velike svote za porez. Iznosi navedeni u poreznim spisima kreću se od 2.335,27 USD, do 178.898,68 USD, pa 511.710,20 USD.

Posljednji, najveći iznos registriran je 31. prosinca 2010. Iznos od preko 178 tisuća dolara evidentiran je kao porezni dug u 2015. godini odvojeno i u Radinovo i Lenkino ime, a najmanji iznos od 2,3 tisuće dolara upisan je 2014. godine. , ali u vezi s transakcijom iz 2010. godine.

U intervjuu, Rade je opisao preseljenje iz Los Angelesa u Rijeku 2011. godine. Dakle, nakon što su se vratili u Hrvatsku, američki porezni obveznici primijetili su neplaćeni porez, a ta je dokumentacija završila u Poreznoj upravi u Los Angelesu. U Americi se kamate obračunavaju na neplaćeni porez, pa je sigurno da će ti iznosi samo rasti.

Sjedinjene Države, kao i svaka regulirana zemlja, strogo kažnjavaju utaju poreza, posebno kada je riječ o velikim iznosima, većim od pola milijuna dolara, pa je veliko pitanje hoće li se Rade Šerbedžija i Lenka Udovički uopće vratiti u Ameriku. Naime, i Lenka Udovički i Rade Šerbedžija imaju otvoren slučaj u Središnjem okrugu Kalifornije Okružnog suda Sjedinjenih Država, navodi Imperial.net.

Komentari