Psihologinja poručuje: Djeca će trebati dodatnu podršku, budite iskreni i razgovarajte s djecom

Sanja Ivanušević, psiholog i terapeut igrom, osnivačica je Centra za terapiju igrom komentirala je kako se djeca nose s epidemijom koronavirusa te kako im roditelji mogu olakšati trenutnu situaciju.

“Neka će djeca biti nemirnija, strašljivija, više će tražiti da budu uz roditelje, trebat će ponovno dodatnu podršku u umirivanju, primjerice spavanje s roditeljima, korištenje dude i slično. Druga će biti pak impulzivnija, teže će surađivati, bilo s odraslima bilo s djecom. Neka djeca će se teže a neka lakše prilagoditi na promjene i nošenje sa krizom i prilagodba ovisi o nekoliko faktora”, pojašnjava psihologinja.

“Važno je da iskreno razgovarate s djecom, i ponudite im dobno primjerena objašnjenja o tome što se događa i što se sve radi da budemo sigurni. Budite iskreni i prema tome kako se osjećate, primjerice, recite im da brinete i kako si pomažete. Dozirajte izloženost medijima (nekoliko puta dnevno), izbjegnite da TV i radio budu stalno upaljeni a djeca izložena senzacionalističkim objavama”, smatra Ivanušević.

Ivanušević je istaknula i kako je posebno bitno djecu informirati o cijeloj situaciji te im objasniti sve promjene. Uz to, naglasila je i što je trenutno najbitnije i najpotrebnije djeci.



“Da smo mi odrasli stabilni i jasni, fokusirani na ono što radimo da bismo bilo sigurni, a ne na prijetnju, da su u situacijama stresa povezani sa figurama privrženosti i da znaju kako mogu stupiti u kontakt s njima ako su primjerice roditelji na poslu, da mogu slobodno razgovarati o brigama i svim osjećajima da utvrdimo nove rutine i da zadržimo što je moguće više poznatog”, zaključila je psihologinja za Dnevno.hr.

Komentari