Prvi moderni papa urbanist bio je hrvatskog podrijetla

Foto: Zajednica bokeljskih Hrvata

Papa Siksto V., rođen 13. prosinca 1521. godine, koji je izgradio crkvu sv. Jeronima te je poklonio Hrvatima, bio je podrijetlom Hrvat. Također se nalazi u redu znamenitih Hrvata jer u njega idu i potomci Hrvata rođeni izvan Hrvatske. 

Potvrda o njegovom podrijetlu nalazi se u tajnim vatikanskim arhivima u kojoj piše kako je njegov otac otišao s hrvatske obale Jadrana na talijansku obalu i tu sa suprugom Talijankom imao sina Felicea, kasnijeg papu Siksta V., kako navodi akademik mons. Ivan Golub za Zajednicu bokeljskih Hrvata.

Otac mu je bio iz maloga mjesta Kruševice iznad Boke kotorske, iz roda Perića, te se preselio u Italiju gdje se u današnjem gradu Grottammaru oženio Talijankom i dobio sina Felicea Perettija (prezime na talijanskom znači ‘kruška’).

Navodno se na grobu pape nalazi lav koji drži grančicu s tri kruške u spomen na Kruševice. Osim te potvrde, fra Andrija Kačić-Miošić u djelu ‘Razgovor ugodni naroda slovinskoga’ spominje papu ‘slovinskog porijekla’: “Papa Siksto peti, od Boke Kotorske, iz Kruševaca, Slovinac Dalmatin kako svidoče njegova pisma, koja se u Vatikanu u Rimu nahode; ko ne viruje, neka pođe štiti”, objašnjava akademik Andrija Mutnjaković, autor knjige ‘Arhitektonika pape Siksta V.’.



Dužnost pape obnašao je od 1585. do 1590. godine, a prije toga bio je franjevac i ispovjednik pape Pija V., koji ga je imenovao kardinalom. U kardinalski zbor je odabrao sve Talijene i jednog Hrvata, Ivana Draškovića Croatu, te je obnovio 120 crkava.

Izgradio je hrvatsku crkvu sv. Jeronima, kao i kaptol pokraj nje, za koju je postavio uvjet da kanonik kaptola mora potjecati iz ilirske, hrvatske zemlje, i znati ilirski, hrvatski jezik.  Tu crkvu poklonio je Hrvatima i ona je i danas stožerna hrvatska crkva u Rimu. Mutnjaković smatra da je papa svojim nastojanjima bio prvi moderni urbanist koji je utisnuo pečat Rimu.

 

Komentari