PRODANA RASKOŠNA TITOVA VILA ZA 50 MILIJUNA DOLARA: Poseban ‘kavez’, pozlaćeni prozori i stakla otporna na metke skrivaju tajne šefa Jugoslavije. Dio novaca ide i Hrvatskoj?

Foto: Unsplash/ Dnevno

Jedna od najstarijih njujorških vila koju je 1946. godine kupila Jugoslavija, prodana je za 50 milijuna dolara.

Ovu je vijest potvrdio njujorški agent za nekretnine Tristan Harper za Klix.

Vila je izgrađena 1905. godine, a Jugoslavija ju je kupila 1946. godine i u to vrijeme ju je koristio predsjednik Josip Broz Tito.

Douglas Elliman Real Estate, jedna od najvećih agencija za posredovanje u nekretninama u Sjedinjenim Američkim Državama, objavila je prodaju vile na adresi 854 Fifth Avenue na Manhattanu u New Yorku za punu traženu cijenu od 50 milijuna dolara.Prodavatelji su države nasljednice bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, odnosno Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Srbija i Slovenija, a vilu je kupila kompanija s adresom u New Yorku. Agent koji je prodao nekretninu rekao je da će se nastaviti slavna povijest ovog imanja koje je nekada bilo u vlasništvu unuke potomka Corneliusu Vanderbilta, a kasnije lidera Jugoslavije Josipa Broza Tita.

Ova vila ima 32 sobe, osam kupaonica i dva lifta, a dizajnirali su je isti ljudi koji su napravili nacrte za Grand Central Terminal u New Yorku. Raskoš zgrade podsjeća na Versailles, s bijelim mramornim stubištem i pozlaćenim krovnim prozorom. Napravljena je 1905. za 60.000 dolara a napravio ju je njujorški broker Robert Livingston Beeckman.

Od 1905. je ostala netaknuta do 1946. kada ju je kupila Republika Jugoslavija nakon Drugog svjetskog rata za 300.000 dolara. Godine 1961. godine Tito je u spomenutoj vili ugostio lidere Egipta, Gane, Indije i Indonezije u jeku priče o formiranju Pokreta nesvrstanih. Vila ima 20.000 kvadratnih metara i prozore otporne na metke koji su okrenuti prema Central Parku. Prozori su ugrađeni u periodu kada je Tito boravio u vili.

U zgradi postoji i tajna soba, napravljena kao Faradayov kavez, u kojoj se moglo razgovarati bez rizika od prisluškivanja.

U vili je smještena stalna misija Srbije pri UN-u te toj zemlji pripada i najveći iznos od prodaje. Zemlje bivše Jugoslavije širom svijeta, kao nasljednice imovine Jugoslavije imaju oko 50 nekretnina, koje su u procesu prodaje.

Požar skoro uništio rezidenciju

U prosincu 2018. godine požar je skoro uništio rezidenciju i imovinu pa je povučena sa tržišta. Više od 100 newyorških vatrogasaca borilo se protiv vatrene stihije na Petoj aveniji.  Požar je izbio na trećem katu oko 20.40 sati, a prilikom gašenja požara ozlijeđena su tri vatrogasca i jedan civil. Vatra je ugašena nakon sat vremena.

Nakon toga povučena je s tržišta, a tijekom pandemije je bila zatvorena i za pokazivanje potencijalnim kupcima.

Sve okončano 2022. godine

Ponuda sadašnjeg kupca predstavljena je na neviđeno 2021. Ugovor je bio potpisan skoro devet mjeseci kasnije i posao je realiziran u tri dijela. Sve je okončano 27. rujna 2022. godine.

“Ovo je bio izazovan i zaista jedinstven posao koji je zahtijevao moja višestruka putovanja u balkanske zemlje, sastajući se sa visokim dužnosnicima vlade, uključujući jednog od njihovih predsjednika. Dogovor se nikada ne bi dogodio bez posvećenosti i odlučnosti”, dodao je agent Tristan Harper.

Foto: Screenshot / YouTube

Novac dobiva Hrvatsku

Novac od prodaje bit će podijeljen između država nastalih nakon raspada Jugoslavije. Prema sukcesijskom dogovoru, Hrvatskoj bi trebalo pripasti 23,5 posto imovine ili utrška od prodaje, pisao je Večernji list.

Odluku prema kojoj nekretnine koje su služile u diplomatske svrhe idu u prodaju donijele su države bivše Jugoslavije u svibnju 2016. godine. Tada je odlučeno da će se prodati ambasada i rezidencija u Tokiju, ambasada i rezidencija u Bernu te ambasada u Bonnu.

U lipnju 2018. godine države sukcesori bivše Savezne federativne republike Jugoslavije potpisale su u New Yorku ugovor o zajedničkoj prodaji rezidencijalnog stana bivše države na adresi 730 Park Avenue za ukupno 12 milijuna američkih dolara.

Komentari