Pečenka je najčešće rješenje za blagdanski ručak, a kad je riječ o peradi, ne mora biti dosadna. Poigrajte se s punjenjem, začinima i načinom pečenja.
Sastojci:
1 pile, sol;
Nadjev:
- 3 žlice ulja,
- 1 luk,
- 30 g slanine,
- 3 kriške kruha,
- 100-200 ml mlijeko,
- 2 jaja,
- peršin, sol, papar,
- ulje za pečenje
Priprema:
Pile operite, lagano odvojite kožu od mesa.
Izvana i iznutra natrljajte ga solju.
Kruh narežite na kockice i prelijte hladnim mlijekom. Nasjeckajte luk, slaninu i peršin. Na vrelom ulju izdinstajte luk sa slaninom i tako vruće prelijte na ocijeđen kruh.
Dodajte jaja, peršin, posolite, popaprite i dobro izmiješajte.
Time napunite pile, a otvor zatvorite čačkalicama.
Stavite ga u lim za pečenje, prelijte vrućim uljem i pecite oko 1 sat na 200°C.
Tijekom pečenja pile zalijevajte sokom u kojem se peče i toplom vodom kako bi ostalo sočno.