Pretjerano se znojite? Evo načina kako to spriječiti

Pixabay

Pretjerano znojenje može biti poprilično neugodno, ali možete napraviti nekoliko stvari koje bi to mogle spriječiti.

Evo kako možete srpiječiti pretjerano znojenje.

Ispravno koristite antiperspirante
Ako primijetite da vam obični antiperspiranti ne pomažu, počnite koristiti onaj s višim udjelom aluminijeva klorida. Također je važno da antiperspirante ispravno koistite. Trebate ih primjenjivati samo na suhu, čistu kožu, a ne nakon što vam je koža mokra nakon tuširanja ili kada ste već znojni.

Antiperspirant koristite navečer, nakon tuširanja, kada vam je tijelo najhladnije. Također, trebali biste se redovito brijati/depilirati ispod pazuha kako dlake ne bi sprječavale učinak antiperspiranta.



Nakon što se istuširate, pričekajte malo prije nego što se obučete. Pričekajte da se tijelo ohladi i osuši prije nego što se obučete kako se ne biste počeli odmah znojiti.

Izbjegavajte hranu koja potiče znojenje
Određene namirnice mogu pojačati znojenje pa biste ih trebali izbjegavati. To su namirnice kao što su prerađeno meso, alkohol, pivo, češnjak, luk, kofein, začinjena ili masna hrana te sladoled.

S druge strane, neke namirnice imaju suprotan učinak, odnosno sprječavaju pretjerano znojenje. To su voda, namirnice bogate kalcijem (sir i drugi mliječni proizvodi), bademi, maslinovo ulje, voće i povrće s visokim sadržajem vode, zeleni čaj i slatki krumpir.

Nadalje, potrebno je piti i puno vode kako bi tijelo ostalo hladno i kako biste spriječili pretjerano znojenje.

Lagana odjeća
Uska odjeća može doprinijeti tome da se više znojite. Umjesto toga, trebali biste nositi laganu i prozračnu odjeću.

Prestanite pušiti
Kao i kofein, i nikotin može povisiti temperaturu tijela, ubrzava rad srca i pojačava znojenje, piše Healthline. Prema tome, ako želite spriječiti pretjerano znojenje, trebali biste baciti cigarete.

Komentari