Poželjeli ste se malo ‘vratiti u djetinjstvo’ i uživati u dekadentnoj i nježnoj dječjoj radosti? Ovaj kolač iziskuje vašu pažnju i nježnost, ali dati će vam upravo ono što vam treba – neopisivu radost!
Donosimo upute za BRONHI KOCKE, s malo izmijenjenim originalnim receptom, ali od poznate kreatorice kulinarskih čuda Nataše Pralice, koja uvijek iznenadi opisom deserta( uvijek pogodi ‘u sridu’), ali i izrazito detaljnim uputama. Modifikacije koje unosi u originalne recepte, upravo su one sitne tajne koje ponekad ‘ispustimo’ kad dijelimo ‘originalni recept’, pa se kasnije čudimo kako susjedi kolač uspije tako savršeno, a naš se ni ne stisne kako se spada, a upravo te ‘sitnice’ ono su što desert čini posebnim, zato vam donosimo prave detalje – jer svi znamo koliko oni znače!
Par ‘sitnica’ odmah na početku:
U originalnom receptu, navodi se kako je dobro ovaj kolač raditi u paru s kremšnitama, kako bi potrošili preostala friška jaja, a foru sa kuhanjem bombona možete iskoristiti sa bilo kojim karamelama ako ne volite Bronhi, npr. Werther’s Original.
Konzistencija, okus i ‘šmek’ kolača su totalno drugačiji! Biskviti su meki i sočni, kremica ih fino nadopunjuje… A kako rezati kolač? To je ‘piece of cak’e cijele ove slatke priče! Samo treba imati nježnu ruku i ravnomjerno zagladiti smjese (bilo biskvitne, bilo same kreme) i nadalje sve ide kao po loju oštrim nožem uronjenim u vrelu vodu.
SASTOJCI
KORE (RAČUNAJTE 3 OVAKVE SMJESE):
4 bjelanjka veća
prstohvat soli
100 gr šećera
45 gr oštrog brašna
30 gr gustina
1 žličica praška za pecivo
1 žličica octa
1 žlica ruma
80 ml ulja
Za treću kakao koru oduzeti 10 gr gustina i dodati 30 gr kakaa i 2 žlice ruma
BRONHI KREMA:
1 l mlijeka
100 gr bijele čokolade
200 gr Bronhi bombona
2 vanilin šećera
100 gr oštrog brašna
100 gr gustina
150 gr omekšalog maslaca
300 ml slatkog vrhnja
4 listića želatine
70 gr čokolade za kuhanje
ČOKO GLAZURA ZA BIJELE KORE:
170 gr čokolade za kuhanje
70 gr maslaca
3 žlice ulja
ZAVRŠNA ČOKO GLAZURA:
230 gr čokolade za kuhanje
9 žlica ulja
2 žlice meda
PRIPREMA BRONHI KREME
- Započnite sa bronhi kremom da bi se hladila dok pripremate ostalo.
- Od mlijeka odvojite sa strane 200 ml, a ostatak mlijeka stavite ugrijati sa bronhi bombonima, bijelom čokoladom i vanilin šećerom.
- Miješajte dok se sastojci ne istope.
- Ukuhajte ostatak mlijeka kojeg ste prethodno razmutili pjenjačom sa brašnom i gustinom.
- Nakon što ste dobili gustu kremu, prebacite u drugu posudu i prekrijte površinu prozirnom folijom koju lagano pritisnete
- Ostavite da se dobro ohladi.
- Nakon hlađenja izmiksajte kremu.
- Dodajte izrađeni maslac, sjedinite.
- Dodajte izmućeno slatko vrhnje u čvrsti snijeg, sjedinite.
- Želatinu pripremite kako piše na vrećici i otopite u lončiću, preporučujem da vatru smanjite na minimum i lončić još podignete iznad držeći u zraku i mješajući, kada se istopi odmah ulijte u kremu i izmiksajte.
- Kremu podijelite u tri jednake zdjelice.
- U jednu zdjelicu umiksajte istopljenu čokoladu.
3 TANKE KORE
- Dok se krema hladi nastavite pripremati kore.
- Tepsiju obložite sa masnim papirom, možete koristiti onu od rerne, moja je promjera 33X33 cm.
- Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg, dodajte prstohvat soli.
- Postepeno dodajte šećer i miksajte dok ne postane još čvršći.
- Brašno, gustin i prašak za pecivo zajedno prosijte dva puta.
- Dodajte u bjelanjke i izmješajte sa pjenjačom dok se ne sjedini.
- Na kraju laganim mlazom ulijte ulje, ocat i rum i kuhačom lagano izmješajte.
- Odmah razmažite po masnom papiru.
- Staviti peći na 150 stupnjeva 20-25 minuta, paziti da ostanu svijetle.
- Ponovite postupak sa još jednom bijelom korom.
- U treću koru dodajte kakao prosijan sa ostalim praškastim sastojcima (obratite pažnju na količinu sastojaka navedenih u sastojcima)
- Postupak pripreme tamne je isti kao ko kod bijele kore.
- Sa obije bijele kore skinite masni papir i jednu stavite na tacnu za slaganje, a drugu možete na drugi masni papir na okrenutu tepsiju.
- Zatim istopite čokoladnu glazuru za premaz na pari.
- Prelijte preko obije bijele kore.
- Ostavite da se ohladi i očvrsne (možete kratko staviti u zamrzivač).
KAKO SLAGATI BRONHI KOCKE
- Mažite bijelu kremu na bijeli biskvit.
- Lagano na to stavite i pritisnite tamni biskvit.
- Premažite tamnom kremom.
- S obje ruke zahvatite bijelu koru s čokoladnom glazurom, stavite je na kolač i lagano pritisnite dlanovima.
- Premažite ostatkom bijele kreme.
- Stavite u hladnjak preko noći da se ohladi.
- Slijedeći dan premažite završnom čoko glazurom.
ZAVRŠNA ČOKO GLAZURA
- Čokoladu, ulje i med istopite na pari.
- Prelijte preko kolača.
- Brzo razmažite i protresite tacnu, možete par puta lupiti tacnom od stol da se glazura fino raširi.
- Vratite bronhi kocke u frižider da se glazura stisne.