Prehranom protiv GERBA i žgaravice: Što jesti za doručak, ručak, večeru, ali i užinu?

Pixabay

Gastroezofagealna refluksna bolest ili GERB je posljedica vraćanja želučanog sadržaja u jednjak. Najčešći simptom je žgaravica koja se osjeća poput žarenja ispod prsne kosti i u grlu. Osim žgaravice tu se pojavljuje i neugodno vraćanje želučanog sadržaja u grlo, teško gutanje, podmuklost i kašalj.

Kod nekih bolesnika simptomi se pojačavaju prilikom saginjanja ili vježbanja. Zbog toga postoje neke smjernice koje bi mogle smanjiti pojavu refluksa, a uključuju promjenu nekih životnih navika.

To su:

  • jedite više manjih obroka dnevno i ne prejedajte se
  • ne jedite netom prije spavanja
  • dobro prožvačite hranu i jedite polako
  • nemojte leći odmah nakon hranjenja
  • prestanite pušiti
  • spavajte na povišenom jastuku
  • regulirajte tjelesnu težinu
  • prilagodite prehranu

Za osobe s ovom bolešću pripisana je GERB prehrana koja će olakšati rad probave te smanjiti lučenje želučane kiseline. Osim što ta prehrana uključuje više manjih obroka dnevno, ona isključuje one namirnice koje pojačavaju kiselinu u želucu i simptome GERB-a.

Što jesti ako imam GERB?

Ako vam je liječnik dijagnosticirao GERB, bilo bi dobro izbjegavati određene namirnice koje mogu pogoršati simptome.

Vrlo je važno i održavati zdravu tjelesnu masu jer prekomjerna težina pojačava pritisak na želudac i mišić sfinkster koji se nalazi ispod jednjaka, a koji je zaslužan za vraćanje želučanog sadržaja u grlo.

Ovo je hrana koju biste trebali izbjegavati:

  •  kava i crni čaj
  •  vrlo začinjena i vrlo ljuta hrana
  •  alkohol
  •  slatkiši i čokolada
  •  masna i pržena hrana
  •  naranča, limun i mango
  •  rajčica
  •  bijeli luk
  •  žvakače gume

No, osim hrane koju biste trebali izbjegavati, postoji i poželjna GERB prehrana. Donosimo neke prijedloge za GERB doručak, ručak i večeru koje bi bilo dobro uvrstiti u svakodnevni jelovnik.

GERB prehrana za doručak

Prije doručka bi bilo dobro pojesti zajutrak koji može sadržavati mlijeko, maslac, džem i polubijeli kruh. Za doručak možete pojesti pečenu jabuku.

Za doručak izbjegavajte jesti svježi topli kruh ili peciva. Neće vam dobro odgovarati niti dizana i lisna tijesta, kao niti cjelovite žitarice. Umjesto toga u GERB prehranu za doručak uvedite dvopek, tjesteninu, kuhane žitarice, voćne kompote, kukuruznu krupicu, rižu, zobene pahuljice ili proso.

Za doručak smijete piti i mlijeko i konzumirati mliječne proizvode, no neka oni ne budu punomasni. Bolja opcija je obrano mlijeko te posni sir, probiotici te jogurti.

Pečena jaja i omlete zamijenite za tvrdo kuhana jaja. Izbjegnite salame i trajne kobasice te ostale mesne prerađevine poput pašteta.

GERB prehrana za ručak

Primjer GERB prehrane za ručak može biti juha od povrća s tjesteninom, pirjana piletina na povrću, riža, cikla i polubijeli kruh.

Što se tiče mesa u GERB-u preporučuje izbjegavati pržena i pohana mesa, masna i dimljena mesa te mesa divljači. Bolja opcija je bijelo meso peradi te nemasno mlado meso.

Ako se odlučite za ribu, izbjegavajte masne ribe poput tune i morskih plodova i to zamijenite s bijelom ribom.

Za salatu možete pojesti bilo što od lako probavljivog povrća poput krumpira, blitve, špinata, mrkve, tikvica, buča, cvjetače, brokule, mahuna, zelene salate.. Od salata u GERB-u izbjegavajte kiseli kupusu, ukiseljeno povrće te prženi krumpir, bob, grah i leću.

GERB prehrana za užinu

S obzirom na to da je dobro jesti nekoliko manjih obroka dnevno, u jelovnik obavezno uvrstite i užinu. Primjer za užinu može biti voćni kompot od jabuka. Ako želite, povremeno možete jesti bademe, no izbjegavajte orahe i sjemenke.

Kao užinu nije dobro jesti palačinke, savijače, masne kekse i kolače. To možete zamijeniti s biskvitom, krupicom, medom, džemom ili pudingom.

GERB prehrana za večeru

Odlična večera mogla bi vam biti krumpir varivo s puretinom te uz to probiotik i polubijeli kruh. Kao i za doručak, za večeru radije jedite dvopek, tjesteninu i krupice.

Izbjegavajte svinjsku mast i majonezu, a to zamijenite s maslinovim i suncokretovim uljem te maslacem. Začini nisu pogodni za GERB, ali možete koristiti limunov sok, malo soli, cimet te razblaženi jabučni ocat.

Još važnije od hrane koju jedete je to da ne lijegate najmanje tri sata nakon jela, piše N1

Komentari