PREFINO Složenac od mljevenog mesa kakav još niste probali

Bobotie je tradicionalno južnoafričko jelo koje se radi od mljevenog mesa, starog kruha i obilja začina te nerijetko i suhog voća poput sultana grožđica te šake usitnjenih orašastih plodova, poput badema. Mesna smjesa prije stavljanja u pećnicu prelije se smjesom od jaja i mlijeka s kurkumom i ponekim listom lovora.

Bobotie se u Africi najčešće poslužuje s rižom. Oni koji nisu naviknuli na obilje začina recept mogu prilagoditi vlastitom ukusu – složenac će biti slastan i uz začinsko bilje poput majčine dušice, origana ili kopra.

Sastojci za bobotie:

  • 2 kriške starog kruha
  • 1 dl mlijeka
  • 2 luka
  • 25 g maslaca
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 kg mljevene junetine
  • 2 žličice curry paste
  • 1 žličica suhih mediteranskih začina
  • 3 klinčića
  • 2 žlice umaka od rajčice
  • 1 žličica pekmeza od marelica
  • 2 lista lovora

Nadjev:

  • 2 velika jaja
  • 300 ml punomasnog mlijeka
  • sol, papar
  • 1 žličica kurkume
  • 4 lista lovora

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Kruh namočite u mlijeku.

2. Popržite usitnjeni luk na maslacu pa miješajući dodajte češnjak i junetinu. Kad meso promijeni boju, dodajte dva lista lovora, curry pastu, bilje i začine, grožđice, pekmez, sol i papar.


3. Neka se krčka 10 minuta na laganoj vatri. Za to vrijeme izvadite kruh iz mlijeka pa ga umiješajte u mesnu smjesu.

4. Prebacite mesni umak u dublju vatrostalnu posudu i poravnajte kuhačom.

5. Istucite jaja s mlijekom i kurkumom, posolite i popaprite pa prelijte preko mesa i prekrijte listovima lovora. Pecite 35-40 minuta ili dok se smjesa na vrhu lijepo ne zapeče. Prema želji poslužite s rižom, piše punkufer.hr. 

Komentari