Bobotie je tradicionalno južnoafričko jelo koje se radi od mljevenog mesa, starog kruha i obilja začina te nerijetko i suhog voća poput sultana grožđica te šake usitnjenih orašastih plodova, poput badema. Mesna smjesa prije stavljanja u pećnicu prelije se smjesom od jaja i mlijeka s kurkumom i ponekim listom lovora.
Bobotie se u Africi najčešće poslužuje s rižom. Oni koji nisu naviknuli na obilje začina recept mogu prilagoditi vlastitom ukusu – složenac će biti slastan i uz začinsko bilje poput majčine dušice, origana ili kopra.
Sastojci za bobotie:
- 2 kriške starog kruha
- 1 dl mlijeka
- 2 luka
- 25 g maslaca
- 2 češnja češnjaka
- 1 kg mljevene junetine
- 2 žličice curry paste
- 1 žličica suhih mediteranskih začina
- 3 klinčića
- 2 žlice umaka od rajčice
- 1 žličica pekmeza od marelica
- 2 lista lovora
Nadjev:
- 2 velika jaja
- 300 ml punomasnog mlijeka
- sol, papar
- 1 žličica kurkume
- 4 lista lovora
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Kruh namočite u mlijeku.
2. Popržite usitnjeni luk na maslacu pa miješajući dodajte češnjak i junetinu. Kad meso promijeni boju, dodajte dva lista lovora, curry pastu, bilje i začine, grožđice, pekmez, sol i papar.
3. Neka se krčka 10 minuta na laganoj vatri. Za to vrijeme izvadite kruh iz mlijeka pa ga umiješajte u mesnu smjesu.
4. Prebacite mesni umak u dublju vatrostalnu posudu i poravnajte kuhačom.
5. Istucite jaja s mlijekom i kurkumom, posolite i popaprite pa prelijte preko mesa i prekrijte listovima lovora. Pecite 35-40 minuta ili dok se smjesa na vrhu lijepo ne zapeče. Prema želji poslužite s rižom, piše punkufer.hr.