Predsjednik Sabora i ministrica kulture uputili izraze sućuti u povodu smrti glumice Mire Furlan

mira furlan/profimedia

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je izraze sućuti u povodu smrti glumice Mire Furlan istaknuvši da će njezin doprinos filmskoj, kazališnoj i televizijskoj umjetnosti ostati trajno zabilježeni, a mnoge njezine uloge pamtit će generacije publike.

Mira Furlan ulazi u red naših umjetnica koje su ostvarile zavidnu karijeru kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, a talent i svestranost jednakom je kvalitetom pokazivala na kazališnim daskama, u filmu i na televiziji, istaknuo je Jandroković.

“Pamtit ćemo je po brojnim filmskim ostvarenjima i serijama, poput ‘Velo misto’, ‘Kiklop’, ‘U raljama života’, ‘Otac na službenom putu’… Njezina karijera i doprinos filmskoj, kazališnoj i televizijskoj umjetnosti ostat će trajno zabilježeni, a mnoge njezine uloge pamtit će generacije publike”, stoji u izrazima sućuti predsjednika Hrvatskog sabora.

Istaknuta kazališna, filmska i televizijska glumica Mira Furlan umrla je u srijedu u 66. godini.



Mira Furlan rodila se 7. rujna 1955. u Zagrebu, gdje je diplomirala 1978. glumu na Akademiji dramske umjetnosti. Iste je godine postala članica  HNK-a u Zagrebu, gdje je ostvarila više zapaženih uloga, za koje je višestruko nagrađivana.

Sućut ministrice kulture u povodu smrti istaknute glumice Mire Furlan

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u riječima sućuti u povodu smrti glumice Mire Furlan istaknula je kako ćemo Miru Furlan zauvijek pamtiti po njezinoj umjetničkoj raznovrsnosti i zavidnoj glumačkoj vještini, radoznalosti i otvorenosti.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek podsjetila je da je Mira Furlan nakon studija na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu postala članica ansambla Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu te surađivala s proslavljenim hrvatskim i međunarodnim redateljima, tumačeći brojne kultne kazališne uloge poput Petrunjele u “Dundu Maroju”, Natalije Petrovne u “Mjesec dana na selu”, Glorije u “Gloriji” i Ofelije u “Hamletu”.

Ministrica je istaknula da je Mira Furlan ostvarila zapažene uloge i u filmovima Rajka Grlića “U raljama života” i “Za sreću je potrebno troje”, te Emira Kusturice “Otac na službenom putu”, a dvostruko je nagrađena Zlatnom arenom i to za sporednu ulogu u “Kiklopu” Antuna Vrdoljaka i za glavnu ulogu u “Lepoti poroka” Živka Nikolića.

Istaknula se i u televizijskim žanrovima, a nakon odlaska u Sjedinjene Američke Države 1991. najveću popularnost stjekla je ulogama u svjetski poznatim serijama “Babylon 5” i “Izgubljeni”.

“Njezina umjetnička raznovrsnost i bogat opus svjedoče o zavidnoj glumačkoj vještini, radoznalosti i otvorenosti, po čemu će zauvijek ostati zapamćena kod domaće i inozemne publike”, riječi su sućuti ministrice kulture  Nine Obuljen Koržinek u povodu smrti kazališne, filmske i televizijske glumice Mire Furlan, koja je umrla u 66. godini.

Komentari