Povećao se broj oboljelih od melanoma: Što se prije otkrije, veći su izgledi za izlječenje

Ilustracija Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Grad Zagreb i ove je godine proveo akciju ‘Djeluj sada’ u kojoj su svi zainteresirani građani mogli besplatno pregledati madeže. Među njih 320 otkriveno je čak 38 tumora što je najbolji dokaz koliko su važni preventivni pregledi kože, kao i čuvanje od dugotrajnog i opasnog izlaganja sunčevim zrakama.

Počele su velike vrućine, a malo odmora u hladovini itekako dobro dođe. Mnogi se tako i štite od sunca. “Nosim sunčane naočale to je ono osnovno, a ostalo izbjegavam da idem po suncu ako ne moram”, rekao je jedan gospodin.

“Moram paziti jer već dugo godina imam probleme, kad je duga zima i naglo dođe sunce, dobijem opekline odmah”, dodala je jedna gospođa.

A kada je u pitanju koža, opreza nikada dosta. Jedna mala promjena u izgledu ili boji madeža može upućivati na razvoj tumorskih stanica. Upravo zato u Zagrebu se već 14 godina provode besplatni pregledi kože, piše HRT.



“Na uzorku od 320 pregledanih građana, otkrili smo 38 zloćudnih tumora kože, od toga je bilo sedam suspektnih melanoma kože. To je zaista puno veći broj od uobičajenog i posebno od 40 do 50 godina”, rekla je Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika za zadravstvo Grada Zagreba.

Povećani broj oboljelih primjećuju i u Referentonom centru za melanom. Razlog vide i u otkazivanju termina za vrijeme pandemije. No, zato je sada pravo vrijeme za pregled.

“Što je melanom otkriven u ranijoj fazi, to je bolja prognoza i veći su izgledi za izlječenje”, kazao je dr. Tomislav Duvančić, dermatovenerolog u KBC-u Sestre Milosrdnice.

“Sunce je dokazano, nažalost, kancerogeni čimbenik u nastanku tumora na koži, solarij ne preporučujemo nikako, preporučujemo zaštitu od sunca i kad je visok UV indeks izbjegavanje sunca od 10 i 16 sati”, dodaje.

Liječnici također ističu kako je povećana i dostupnost dermatoloških usluga. Referentni centar uveo još jednu ambulantu, a na preglede se preko uputnice čeka do mjesec dana.

Komentari