Potrebno vam je samo PET sekundi da otkrijete je li meso svježe ili pokvareno

Ilustracija: Pixabay

Meso u prodavaonice stiže u raznim oblicima te nije uvijek lako prepoznati koje je svježe i kvalitetno, osobito ako je mljeveno.

Iako mnogo ljudi misli da je to nezdravo, masnoća mesu daje mnogo od njegove arome, kaže Elisabeth Roesicke iz Njemačkog poljoprivrednog centra. Naime, kvalitetno bi meso moralo imati unutarmišićne masti, a to se vidi po bijelim prugama nalik venama kojima je meso prošarano.

Ako kupujete pakirano meso, u njemu ne smije biti vode. “Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro”, naglasila je Roesicke.

Boja mesa

Teletina bi morala biti svijetla, ali ne bijela, jednako kao i meso peradi. Govedina treba biti srednje crvena, ali ne pretamna. Svinjetina je idealno blijedoružičasta.
Roesicke je naglasila da od svih sivkastih nijansi mesa treba bježati.



Čvrstoća

Ima još jedan način za jednostavnu provjeru toga je li pakirano meso još uvijek svježe. Ako se pritisne prstom, mora se brzo vratiti u svoje originalno stanje i ne smije ostati nikakvo udubljenje, a površina mesa mora blistati, prenosi Punkufer.

Komentari