Posljedice pretjeranog unosa šećera mogu biti prilično ozbiljne

Zbog prevelikog unosa šećera kod žena mogu se pojaviti razne gljivične infekcije, djeci slabi imunološki sustav, a muškarcima se može smanjiti libido.

Šećer ima mnogo kalorija, ali onih praznih. To znači da nema stvarne prehrambene vrednosti.

Iako ga ima u mnogim namirnica, moguće ga je izbjeći. To je preporuka, jer previše unošenja ostavlja ozbiljne posljedice na zdravlje, a gojaznost je samo jedna od njih, prenosi Bright Side.

Ako niste svjesni pretjeranog konzumiranja, provjerite imate li neke od sljedećih simptoma pretjeranog unosa.



Akne

Hrana koja sadrži dodani šećer uzrokuje brzi porast inzulina i započinje proces vezanja šećera na proteinske molekule. Čim glukoza uđe u vašu krv, ona pokreće niz kompliciranih fizioloških procesa koji na kraju mogu uzrokovati upalu i probleme s kožom. Ovaj porast inzulina može vremenom povećati aktivnost lojnih žlijezda na vašoj koži i aktivirati upalne procese. To znači da ishrana bogata šećerom nosi veći rizik od nastanka akni.

Problemi sa zubima

Neke od štetnih bakterija u ustima mogu se hraniti šećerom koji jedete. Tako se razina kiseline koju obično proizvode mogu povećati i oštetiti zubnu caklinu.

Kad se taj zaštitni vanjski sloj troši, povećana razina kiseline može dovesti do stvaranja karijesa. To može dovesti do zubobolje, osjetljivosti zuba i krvarenja desni, pa čak i do gubitka zuba.

Bol u zglobovima i mišićima

Ako osjećate bolove, trnce i otiču vam noge uz pojavu crvenila, to može biti jedna od posljedica,oštećenje živaca.

Žudnja za slatkim i previše ili premalo energije

Ako konzumiramo veće količine slatke hrane, visoka razina šećera u krvi sprečava glukozu da uđe u ćelije. Zbog toga tijelo nema energije i stalno traži nešto slatko, jer je to najbrži način da dođe do “goriva”. Nakon unosa određene doze šećera, osjećate veliki nalet energije, ali vrlo brzo, kada on padne, osjećate se iscrpljeno, jer nema prehrambene vrijednosti i ne može vas dugo držati sitim.

Nadutost

Istraživanja su pokazala da se ponekad šećer ne svari u potpunosti u tankom crijevu. Kad dođe u debelo crijevo, može fermentirati i dovesti do plinova, grčeva i bolne nadutosti, kao što može i pogoršati simptome sindroma iritabilnog crijeva.

Komentari