Posljedice požara utječu na nestanak koala u Novome Južnom Walesu

Nakon nezapamćenih požara koji su u rujnu zahvatili australsku državu Novi Južni Wales, populacija australskih koala možda je u opasnosti od nestanka zbog posljedica suše i sječe šuma, pokazalo je istraživanje.

Jedan od konzervatora koji je u utorak sudjelovao u parlamentarnoj istrazi Novoga Južnog Walesa, kazao je da bi posljedica mogla biti “polagana i mučna smrt” ovih simpatičnih tobolčara.

Stuart Blanch, upravitelj Ureda za očuvanje šuma WWF-a (Svjetski fond za prirodu) kaže da preliminarna istraživanja obavljena u sjevernom dijelu države ukazuju na to da se nakon požara niskog raslinja populacija koala ondje smanjila za 80 do 85 posto.

“Na temelju podataka kojima raspolažemo, ne bih me iznenadilo da se na kraju pokaže kako smo, zbog posljedica požara i suše izgubili 10.000 koala“, rekao je u sklopu parlamentarne istrage koja se uživo prenosila na internetskoj stranici toga zakonodavnog tijela.



Dodao je i kako smatra da bi koale u Novome Južnom Walesu mogle nestati do 2050. godine, čak i ranije. U toj je australskoj državi u požarima niskoga raslinja od rujna izgorjelo 5,4 milijuna hektara zemlje.

Biologinja iz Australskoga državnog sveučilišta Kara Youngentob upozorava na to da se koale na području NSW-a suočavaju s iznimno brzim gubitkom staništa uslijed požara, suše i sječe šuma.

Stručnjaci upozoravaju da su “koale bespomoćna mala stvorenja” i da, za razliku od ptica koje mogu odletjeti ili klokana koji se značajno brže kreću i mogu brzo pobjeći, zbog svojega sporog kretanja ne uspijevaju uteći pred vatrenom stihijom.

Populacija koala nastavit će se smanjivati iz različitih razloga. Tijekom 2016. procijenjeno je da ih je u cijeloj Australiji ostalo oko 329.000, što je pad od 24 posto u zadnje tri generacije.

Članovi stručnog panela koji su proučavali utjecaj požara niskog raslinja na autohtone životinje, izvijestio je da je vatrena stihija uništila velik dio prirodnog staništa koala te da će trebati poduzeti “hitne mjere” i reagirati na strateški odgovarajuć način kako bi se to stanište oporavilo.

Australska ministrica za okoliš Sussan Ley kazala je kako će u nekim dijelovima zemlje koale uskoro biti uvrštene na popis “ugroženih životinjskih vrsta”.

Komentari