Pogledajte fantastičan prizor sove ušare tik uz more

Ušare su teritorijalne, a brigu i zaštitu mogu preuzeti za područje veličine 25-50 km2! Zbog stradavanja na stupovima električnih vodova, čestih požara u primorju, lova i neposrednog uznemiravanja na gnijezdilištu, ugrožena je vrsta. U pravilu izbjegava prisutnost ljudi, pa su kadrovi koje je snimio pratitelj Bioma Tomislav Maretić iz Drvenika malog prava rijetkost.

Tomislav je fotografirao ušaru prošlog tjedna u popodnevnim satima. Mirno je odradila fotografiranje i počastila Tomislava i nas ovim prekrasnim fotografijama.

Inače, sove ušare su najveće sove Europe i Azije čiji raspon krila može doseći i do 2 metra. Ušare love u sumrak, najčešće onaj plijen kojeg trenutno ima najviše u prirodi iako najviše na meniju vole imati male sisavce. Let joj je bešuman s mekim zamasima krila. Mužjaci se glasaju hukanjem dok ženke više nalik kreštavom lavežu. Čuti ih se može u vrijeme parenja krajem zime. Ne grade gnijezdo već jaja polažu na prikladnu “policu” na stijeni ili u podnožju stabla. Na svom će teritoriju ostati cijele godine i čuvati svoju stijenu.

Biom Ušaru prati na njezinim gnijezdilištima u središnjoj Hrvatskoj i Istri, u čemu im pomaže mreža volontera koji vrijedno osluškuju hukanje u veljači i ožujku.



Ako želite bio dio volonterske mreže monitoringa ušare, ovdje pronađite detalje od prošle godine i javite se koordinatoricin Bioma Biljani: [email protected], a ona će vam dati daljnje informacije.

Komentari