POČINJE NOVA SVEMIRSKA UTRKA! Ove tri zemlje uskoro šalju misije na Mars

U srpnju se otvara prozor za misije koje bi mogle krenuti k Marsu, a ako sve protekne kao što je planirano, mogle bi se zaputiti čak tri misije.

Naime, američka NASA, Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati planiraju put u daleki svemir, a broj misija te njihova kompleksnost, ukazuju na to koliko se ozbiljno shvaćaju takve misije.

“NASA Perseverance” trebalo bi da krene između 30. srpnja i 15. kolovoza, a do kratera Jezero trebalo bi da stigne u veljači 2021. Osnovna zadaća te misije jest potraga za dokazima o tome da je život na Crvenom planetu nekada bio moguć, te skupljanje uzoraka. U sklopu misije idu i rover i helikopter – prva letjelica koja će se vinuti k nebu nekog drugog svijeta.

Kineska misija “Tianwen-1” najkompleksnija je od svih spomenutih misija jer se sastoji od dvije letjelice – jednu koja će orbitirati oko planeta i drugu koja će na nju sletjeti te jedan rover. Osnovna se zadaća misije oslanja na rover koji ima šest instrumenata. Na Marsu će provesti 90 marsovskih dana kako bi je bliže istražio.



U misiji Ujedinjenih Arapskih Emirata nalazi se mali orbiter po imenu Hope, koji bi s pomoću japanske rakete oko Marsa trebalo da kruži čak 200 dana, a u planu je da se letjelica atmosferom Crvenog planeta bavi oko dvije godine.

Svaki od sudionika drukčije percipira značenje misija koje kreću k Marsu, pa je za NASA-u to potraga za tragovima života, za Kinu statusni simbol, te adut u utrci za kozmičku prevlast, a za Ujedinjene Arapske Emirate dio strategije za održavanje položaja, jer će se nafta i plin u budućnosti rabiti sve manje, zbog čega je neophodno da se razvijaju druge tehnologije, piše Dnevno.hr.

Komentari