Pet odličnih trikova kako doći do lijepog, preplanulog tena ovog ljeta

pixabay

Ako se svake godine s odmora vratite nezadovoljni postignutom bojom, isprobajte nekoliko jednostavnih savjeta za brže postizanje brončanog tena.

Preplanuli ten nije bio popularan u Europi dok legendarna dizajnerica Coco Chanel nije jedne godine slučajno izgorjela na odmoru u Cannesu. Kad se vratila u Pariz, njezin “nenamjerni” preplanuli ten toliko se svidio pariškoj aristokraciji da su se njihove žene, ali i one iz puka, počele masovno sunčati kako bi dobile privlačnu brončanu boju.

Preplanuli ten privlačan je i zato što se na takvoj koži manje vide nedostaci poput mrlja, celulita i ostalog, no izlaganje suncu uvijek donosi rizik. Štetne UVA i UVB zrake doprinose preranom starenju kože i pojavi hiperpigmentacijskih mrlja, a mogu uzrokovati i melanome.

Zato se prije svakog sunčanja treba zaštititi adekvatnom kremom sa zaštitnim faktorom, a on ovisi o tipu vaše kože – primjerice, ako imate izrazito svijetlu kožu, ne biste trebali na sunce između 11 i 16 sati te se morate zaštititi faktorom 50, no ako lako tamnite, a vaša koža naginje tamnijem, maslinastom tonu, dovoljan će vam biti i faktor 30.



Kako brže potamnjeti?

Ako uskoro idete na more i željeli biste što je moguće brže dobiti lijepu boju, uz ovih nekoliko trikova za brže tamnjenje rezultati neće izostati:

1. Konzumirajte hranu bogatu likopenom

To je antioksidans koji možete pronaći u hrani, a mnoga istraživanja pokazuju da može pomoći smanjiti reakciju opeklina na koži do 40 posto. Dobivanje zdrave doze likopena pomaže u sprječavanju opeklina koje vas sprječavaju da brže i više tamnite.

Likopen sadrže rajčice, a veliki izvor ovog antioksidansa je i pasta ili pire od rajčice. Budući da je likopen topiv u mastima, najviše ćete izvući iz njega ako rajčice jedete s malo maslinova ulja.

2. Mažite se uljima s prirodnim zaštitnim faktorom

Iako ona ne bi trebala zamijeniti vašu uobičajenu kremu za sunčanje, određena ulja poput avokada, kokosa, maline i mrkve mogu se koristiti za dodatnu dozu hidratacije i SPF zaštite. Prije nego se namažete nekim od ovih ulja, obavezno stavite zaštitni faktor 30 ili 50.

3. Ne pretjerujte sa sunčanjem

Za lijep, brončani ten nikako se ne biste trebali “pržiti” na suncu jer tako možete dobiti samo kontraefekt. Drugim riječima, nemojte ostati na suncu duže nego što vaša koža može stvoriti melanin. Melanin je pigment odgovoran za tamnjenje, a svatko ima graničnu točku stvaranja melanina, što je obično dva do tri sata. Nakon ovog vremena, vaša koža neće potamniti toga ili sljedećeg dana. Ako prijeđete granicu, nanijet ćete štetu svojoj koži.

4. Beta karoten isto pomaže

Još jedan odličan trik za brže tamnjenje jest konzumiranje hrane bogate beta karotenom. To su primjerice mrkva, batat i kelj koji vam pomažu preplanuti bez opeklina. Osim toga, beta karoten pomaže smanjiti osjetljivost na sunčevo zračenje kod osoba s fotosenzibilnim bolestima.

5. Pametno odaberite vrijeme sunčanja

Sunce je obično najjače između podneva i 15 sati. Međutim, imajte na umu da će u to vrijeme nanijeti najviše štete vašoj koži i to zbog jačine UVA i UVB zraka i vjerojatno povećati rizik od raka kože.

Savjeti za prije i poslije sunčanja

Kako bi vaša boja bila postojana, potrebno je obratiti pažnju na njegu kože prije i nakon sunčanja. Prije – obavezno napravite piling cijelog tijela jer ćete njime ukloniti mrtve stanice kože pa ćete ravnomjernije tamniti.

Poslije – održavajte kožu hidratiziranom redovitim mazanjem losionima, uljima ili kremama za tijelo te ne pretjerujte s tuširanjem. Savjet za kraj: ne tuširajte se prevrućom vodom jer ona isušuje kožu i brže uklanja boju, piše N1.

Komentari