PEDOFILSKI SKANDAL Sin kraljice Elizabete pod sve jačim pritiskom da se preda istražiteljima

Obruč oko britanskog princa Andrewa sve se više steže. Uhićenjem bivše djevojke Jeffreyja Epsteina, Ghislaine Maxwell, princ Andrew je pod sve većim pritiskom da surađuje s američkim istražiteljima.

Maxwell je uhićena u četvrtak zbog sumnje da je pomagala Epsteinu u dovođenju najmanje troje maloljetnih djevojaka koje je on zlostavljao i seksualno podvodio. Optužena je i za lažno svjedočenje te joj prijeti zatvorska kazna od 35 godina. Britanski i američki kraljevski dopisnici smatraju kako bi Maxwell, suočena s dugogodišnjom zatvorskom kaznom, mogla progovoriti nadajući se smanjenju kazne i tako vojvodu od Yorka dovesti u poziciju iz koje se više neće moći izvući.

Mogul

Drugi sin britanske kraljice Elizabete II. (60) i Ghislaine Maxwell (58) upoznali su se prije 40 godina, dok je Maxwell još bila na fakultetu. Kretali su se u istim visokim krugovima s obzirom na to da Maxwell dolazi iz utjecajne obitelji. Njezin otac bio je Robert Maxwell, milijarder i medijski mogul koji se utopio u sumnjivim okolnostima. Princ Andrew i pokojni Jeffrey Epstein su se upoznali 1990-ih preko Maxwell. Andrew je bio na listi uzvanika koji su privatnom zrakoplovom išli do Epsteinovog privatnog otoka Little Saint James na američkim Djevičanskim otocima.

Nakon toga je princ Andrew više puta pozvao Epsteina na kraljičino imanje. Epstein je došao kao pratnja Maxwell na 40. rođendan princa Andrewa i potom na 18. rođendan princeze Beatrice u palači Windsor. Mediji imaju kolekciju fotografija na kojima su Andrew i Epstein snimljeni u prijateljskom razgovoru dok šeću njujorškim Central parkom ili se druže na partiju u Trumpovom odmaralištu Mar-a-Lago.


Vojvoda od Yorka je nakon povezivanja s aferom “Epstein” ostao bez svih kraljevskih dužnosti i godišnje plaće od 2,2 milijuna kuna. Jedna od žena koju je Epstein vrbovao, Virginia Roberts Giuffre, optužila je britanskog princa da ju je prisiljavao na seksualni odnos dok je bila maloljetna.

7 godina

Tvrdi kako ju je Maxwell upoznala s Epsteinom koji joj je dao 10 tisuća funti da spava s princom Andrewom u kući u Londonu koja je tada bila u vlasništvu Ghislaine Maxwell. Djevojka je tada imala 17 godina. Princa Andrewa optužuju i da odbija sudjelovati u istrazi, iako njegovi odvjetnici tvrde kako se on više puta ponudio da svjedoči.

“Pozivamo princa Andrewa na razgovor. Rado bismo mu dali priliku da čujemo njegovu izjavu. Naša vrata ostaju otvorena”, rekla je jučer na konferenciji za novinare američka tužiteljica za južni okrug New Yorka, Audrey Strauss.

Andrewovi odvjetnici su reagirali na poziv.

“Odvjetnički tim vojvode od Yorka je zbunjen s obzirom na to da smo dva puta komunicirali s američkim pravosuđem u posljednjih mjesec dana i do danas nismo dobili od njih odgovor”, rekao je anoniman izvor za Guardian prenosi Jutarnji list.

Komentari