PATITE LI OD NAPDAJA PANIKE? Donosimo tri koraka što učiniti kada se pojave

Ilustracija: Pixabay

Napad panike podrazumijeva javljanje iznenadnog i često neobjašnjivog skupa simptoma, oput lupanja srca, boli u grudima, otežanog disanja i osjećaja gušenja, mučnine, vrtoglavice, znojenja i drhtanja, snažne nelagode i kranjeg straha.

Ponekad se tijekom napada panike može javiti osjećaj nestvarnosti, odvojenosti od okoline i svog tijela.

Obično traju desetak minuta

Naime, kada se prvi puta javi osoba može biti uvjerena da doživljava možda ili srčani udar te tražiti pomoć liječnika i hitne pomoći.

Međutim, važno je naglasiti da napadaji panike, iako su izrazito neugodni, nisu opasni. Obično traju desetak minuta.



Panični napadi mogu biti situacijski, kada su vezani uz specifične situacije koje u osobi izazivaju tjeskobu.

U drugom slučaju riječ je o spontanim paničnim napadima, koji se događaju u naizgled benignim situacijama, npr. dok se osoba odmara, dok sjedi s prijateljima na kavi…

Pojavljuju se češće nego što mislimo

Panični napadaji javljaju se često kod ljudi. Zapravo, češće nego što mislimo. No, pomoći ima.

U rješavanju paničnih napada učinkovitom se pokazala psihoterapija, a pogotovo pravac pod nazivom kognitivno-bihevioralna terapija. Naime, ova vrsta terapije osim što pojedincu pomaže da se pomoću različitih tehnika nosi s biološkim simptomima paničnog napada, skreće pažnju i na važnost razrješavanja unutarnjih, psiholoških procesa, kao i na ponašanja koja su mu prethodila.

Iako nisu opasni za zdravlje, narušavaju kvalitetu živote, piše Adiva.hr.

Što učiniti kada se napadaji pojave?

Prvi korak je priznavanje da se napadaj događa. To znači da ga ne pokušavate negirati, ignorirati ili se praviti pozitivnim afirmacijama da ga nema. On je pokazatelj da mora izaći nešto što vas guši iznutra, što se više ne može sakriti ni od vas ni od drugih.

Drugi korak nakon priznavanja:” U redu, stiže napadaj panike.” je opis u svojoj glavi kako je u stvarnosti. Znači sve što vam se u datom trenutku događa (lupa mi srce, znoje mi se ruke, imam čudne misli, itd.), osvijestite i izgovorite u sebi bez preuveličavanja ili smanjivanja.

Treći korak je dobrodošlica i traženje da se taj osjećaj pojača. Znači kada krene napadaj panike možete u sebi izgovoriti nešto tipa: “Dobrodošao, ajde budi još malo jači, što više možeš.” I kada ga pokušate pojačati vidjet ćete da je to nemoguće, time se zapravo on smanjuje, odnosno senzacije u tijelu se smanjuju.

Ne možete cijeli život bježati, jednom ćete se morati suočiti s time. Pa bolje prije nego kasnije, kada vam već napadaji mogu zahvatiti većinu područja u životu i preuzeti kontrolu nad vama. Zato vi preuzmite kontrolu nad njima, piše 24sata.

Komentari