Ovogodišnje izdanje najvažnije medijske nagrade održat će se na dosad neviđeni način

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Dodjela Večernjakove ruže, najvažnije i najstarije medijske nagrade u Hrvatskoj, održat će se i ove godine, i to na dosad neviđeni način. Pandemija koronavirusa uzrokovala je da su se od ožujka otkazale i odgodile sve manifestacije i koncerti, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, pa je i odgođena Ruža koja se trebala održati 20. ožujka u HNK u Zagrebu.

Ovogodišnje izdanje bit će jedinstveno jer ćemo prvi put, u prijenosu na HRT-u 28. travnja od 20.55, odlaziti u domove nominiranih putem videoveze. Dašak glamura donijet ćemo tako da će naši voditelji biti u HNK u Zagrebu, a s nominiranima i dobitnicima komunicirat će videovezom, naravno, poštujući sva mjerila socijalnog distanciranja. Ni ovogodišnja dodjela neće proći bez najvećih zvijezda domaće glazbene scene, koje će nam također pjevati iz svojih domova! Uvijek inovativni, drukčiji i bolji

“Najstarija i najvažnija medijska nagrada u Hrvatskoj Večernjakova ruža uvijek je bila inovativna, drukčija, bolja. Tako će i ova Ruža, koja će se dodijeliti u najmanju ruku pod neobičnim okolnostima, biti upečatljiva na svoj način. U toj ‘virtualnoj’ Ruži proglasit ćemo najpopularnije u 2019. godini držeći se preporuke ‘ostanimo doma'” kazao je glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić,

dodajući da će to biti čvrst pokazatelj da unatoč svim poteškoćama želimo život, da ova kriza što prije prođe i da pokažemo svima kako je ovo kratkotrajno te da ćemo iz svega ovoga izaći jači.



“Posebno veseli što su svi nominirani i prezenteri vrlo emotivno i pozitivno reagirali na ideju da napravimo Ružu iz sigurnosti njihovih domova. Zahvalio bih Hrvatskoj radioteleviziji, koja je na ovu ideju reagirala više nego blagonaklono i što su spremni da zajedno proglasimo najuspješnije. Ovo je prvi put da će se ovoliki broj ljudi okupiti na virtualni način, uz prijenos na televiziji” ponosno će Klarić.

Na HRT-u spremno dočekuju još jedan izazov, a njemu se veseli i Kazimir Bačić, glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije. “

S obzirom na okolnosti koje je propisao Stožer civilne zaštite, ovogodišnje izdanje Večernjakove ruže bit će realizirano na zaista poseban način, prilagođen situaciji u kojoj se nalazimo. Pritom ćemo koristiti tehnologije koje nam omogućavaju komunikaciju s nominiranima iz njihovih domova. Iako će to biti izvedeno na tehnološki poseban način, to neće umanjiti značaj Ruže koja će biti jedinstvena po svemu,” kazao nam je Bačić,

dodajući kako će ova dodjela biti putokaz i drugima da je moguće i u ovim uvjetima realizirati i druge projekte.

Najbolje iz struke nominiraju kolege Na jedinstvenoj večeri 28. travnja dodijelit ćemo nagrade u sedam kategorija: TV osoba godine, radijska osoba godine, glumačko ostvarenje godine, TV emisija godine, radijska emisija godine, glazbenik godine i novo lice godine. Prva, najvažnija i najpoznatija medijska nagrada u Hrvatskoj nastala je 1994. godine, kada se na medijskoj sceni pokazala potreba za nagradom u kojoj najbolje iz struke nominiraju kolege, a o konačnom izboru odlučuju čitatelji Večernjeg lista.

Čitatelje je oduševilo što su mogli glasati za najomiljenija lica iz svijeta zabave. Tih godina u redakciju su stizale vreće prepune dopisnica s glasačkim kuponima koji su se svakog petka izrezivali iz Ekrana. Svaki pobjednik s ponosom je mogao reći da je za njega glasalo tisuće čitatelja koji su svoje glasove poštanski slali na dopisnicama. Uzbuđenje tko će biti proglašen najboljim trajalo je tjednima, a prvi laureati bili su Oliver Mlakar i Doris Vučković, koji su proglašeni TV osobama godine, te ET, Maja Blagdan i Oliver Dragojević u glazbenim kategorijama, a Ružu za glumačko ostvarenje osvojio je Filip Šovagović. Od tada do danas kriterij pri odabiru nominiranih ono je što su osobe u protekloj godini ostvarile, koliko je to bilo značajno za najširu javnost, a njihovo ukupno djelovanje mora biti kvalitetno i originalno u svom području. Oni moraju biti primjer drugima i poticaj za kvalitetan rad i stvaralaštvo u području glazbe, filma, radijskih i televizijskih emisija, a nagrada se dodjeljuje u sedam kategorija.

U povijesti Ruže dodijelili smo i onu milenijsku, u kojoj smo napravili rezime 20. stoljeća i u kojoj su naši čitatelji izabrali najbolje kreativce čija su djela preživjela sud vremena. Te 2000. godine Ružom su se okitili Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Ana Karić, Boris Dvornik, Helga Vlahović i Oliver Mlakar i Prljavo kazalište kao grupa koja je svojim pjesmama obilježila stoljeće od kojeg smo se oprostili. Štoviše, njihova pjesma ‘Mojoj majci’, koju i danas zovemo ‘Ruža hrvatska’, stekla je titulu pjesme 20. stoljeća. Najboljim filmom 20. stoljeća proglašeno je legendarno djelo Kreše Golika “Tko pjeva zlo ne misli”, a u kategoriji TV serije pobijedili su ‘Gruntovčani’. Prvih osam dodjela održano je u Kerempuhu, nakon čega se svečanost preselila u hotel Westin – tada Opera, gdje je održan prvi televizijski prijenos, a deseta Ruža odvijala se u Kineskom paviljonu na zagrebačkom Velesajmu, gdje je za gledatelje priređen dotad neviđen spektakl. Nakon stanke u dodjeli nagrade koja je nastupila 2005., s prvim danima proljeća 2014. Večernjakova ruža vratila se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u velikom stilu, 28. travnja od 20.55 sati, piše Večernji list.

Komentari