Ovog ljeta uživajte u ljetnom roštilju uz par zdravih savjeta

Usred ljeta na godišnjem odmoru najsalđe je napraviti roštilj i pozvati prijatelje ili rodbinu.

Kako bi lijepše uživali, poslušajte korisne zdrastvene savjete koje predlaže nutricionistica, piše Ordinacija.hr.

1. Ne zaboravite obilje povrća uz obrok s roštilja.

Povrće možete ispeći na roštilju zajedno s mesom ili ribom ili napravite zanimljive salate kao prilog. Tako ćete pridonijeti osjećaju sitosti, a nećete unijeti previše ekstra kalorija. Vlakna iz povrća također pomažu vezati čestice masnoće i potiču izlučivanje iz tijela. Kod začinjavanja držite se osnova poput svježih začina, maslinovog ulja, octa ili limunovog soka, bez suvišnih umaka i teških začina.



2. Radite li hamburgere ili tortilje, birajte one od integralnog brašna.

3. Dajte prednost lakšem bijelom mesu bez kože ili ribi pred crvenim zbog manjeg udjela zasićenih masnoća odnosno zbog poželjnih omega-3 masnih kiselina.

4. Izbjegnite teške kupovne umake i marinade i pokušajte napraviti vlastite na bazi svježih začina i maslinovog ulja.

5. Umjesto sokova bogatih šećerom i alkoholnih pića uz jelo poslužite običnu vodu ili limunadu.

6. Uvijek razmišljajte u vidu tanjura zdrave prehrane koji kaže da polovica naše porcije mora biti raznoliko povrće, četvrtina porcije izvori proteina poput mesa ili ribe i četvrtina porcije izvori ugljikohidrata poput krumpira, peciva ili kruha.

7. Sirovo meso držite dalje od ostalih sastojaka koje termičke ne obrađujete poput salata i priloga kako biste izbjegli kontaminaciju.

8. Meso i ribu premažite svježim začinima poput ružmarina ili ih napacajte limunovim sokom za antioksidativni učinak koji će smanjiti nastanak kancerogenih spojeva uslijed roštiljanja.

9. Meso narežite na sitnije komadiće prije stavljanja na roštilj kako bi brže bilo gotovo i time biste skratili vrijeme koje meso provodi na roštilju.

Komentari