Ovo su top metode uklanjanja masnih mrlja s odjeće, kauča, štednjaka, stolnjaka…

Većina ljudi isprobava različita kemijska sredstva za uklanjanje masnih mrlja, no prirodna rješenja su ne samo najjednostavnija već i vrlo efikasna. Otkrijte kako tretirati odjeću, stolnjake, podove i tepihe.

Ako se pitate kako ukloniti masne mrlje s odjeće, dječji puder će vam biti izuzetno koristan. Prženje hrane može biti opasan posao – posebno za vašu odjeću. Ako na odjeći dobijete mrlju od masnoće, pokušajte mrlju natapkati malo dječjeg pudera na prahu. Obavezno je dobro utrljajte, a zatim uklonite i obrišite sav suvišni prah, prenosi Reader’s Digest.

No ne tretiraju se sve masne mrlje na isti način, pa otkrijte kako na prirodan način ukloniti koju:

Sa štednjaka

Zapečene masne mrlje najlakše je ukloniti tako da ih prvo navlažite s malo vode i prekrijte s malo sode bikarbone. Zatim ih istrljajte vlažnom spužvom. Još jedan savjet – dodavanje sode bikarbone u tekućinu za pranje posuđa razgrađuje mast na prljavoj posudi znatno brže, prenose 24sata.



Sa stolnjaka

Utrljajte kredu na masno mjesto na stolnjaku i pustite da se kreda upije prije nego očistite. Ako je mrlja još postojana, utrljajte još krede koju nećete isprati te stavite stolnjak na pranje. Na sličan način se možete riješiti masnih mrlja s ovratnika košulja – kreda će upiti ulja koja zadržavaju prljavštinu u sebi.

Željeznih lonaca i tavi

Hrana je ukusna kada je kuhana u lijevanom željezu, ali čišćenje teških lonaca i tava nije lagan posao. Možete ga učiniti puno jednostavnijim dodavanjem malo mineralne vode dok je posuđe još toplo, jer će ona spriječiti lijepljenje masnoće.

S garažnog poda

Ove mrlje obično potječu s automobila, a prvo ih tretirajte tako da ‘pokupite’ ulje s novinama, tapkanjem. Zatim na ta mjesta posipajte pijesak za mačke i pokrijte cijele mrlje pomoću metle. Ostavite da odstoji 24 sata, a zatim pometite.

S tepiha

Ove mrlje nestat će uz pomoć gustina, tako da jednostavno posipate malo direktno na mrlju i istrljate krpom da se upije. Ostavite da tako stoji nekoliko sati i zatim usišite.

S tapeta

Masne mrlje s tapeta lakše će sići uz pomoć papirnate vrećice, odnosno škarnicla. Jednostavno ga položite na mrlju i potom ugrijte glačalo i postavite preko papira, što će pomoći uvlačenju masnoće u papir. Ponavljajte postupak sve dok mrlja u potpunosti ne nestane.

S kauča

Napravite mješavinu od medicinskog alkohola i soli, u omjeru 4:1 i trljajte ga po masnoj mrlji.

S papira

Možda se nikada nećete moći riješiti masnih mrlja na knjigama ili važnim papirima, ali možete ih spriječiti da se šire uz pomoć selotejpa. Nalijepite traku preko obje strane mrlje da mast ne bi prodirala na druge stranice ili papire.

Sa stola

Otklonite masne mrlje s vašeg kuhinjskog stola ili pulta brišući ih krpom namočenom u otopinu jednakih dijelova bijelog octa i vode. Uz uklanjanje masnoće, ocat će neutralizirati sve mirise na površini.

Komentari