Ovo su neki od najpopularnijih advenata koje posjećuju milijuni ljudi

Advent u Zagrebu/ Ilustracija Foto: Cropix

Neizostavni dio božićne tradicije su božićni ili adventski sajmovi koji se tradicionalno održavaju još od kasnog srednjeg vijeka tijekom došašća. Nastali su većinom u germanskim krajevima kao što Njemačka, Austrija i Južni Tirol te su se proširili po cijelom svijetu. No, ove se godine zbog pandemije koronavirusa nažalost ne održavaju.

Advent u Beču

Najstariji i najpoznatiji božićni sajam, koji se prvi put održao 1298. godine, preteča je kasnijih sajmova. U gradu se održava oko 20 advenata, ali najstariji je ispred Gradske vijećnice poznat kao ‘Wiener Christkindlmarkt’.

Advent u Beču / ilustracija

Ima više od 150 štandova koji nude hranu i piće kao što su austrijske kobasice do originalnih božićnih ukrasa i poklona. Poznato je i po velikom javoru ukrašenom stotinama svjetlećih srca.

Striezelmarkt u Dresdenu

Jedan od najstarijih je i božićni sajam u Dresdenu, a održava se od 1434. godine. Ime je dobio po lokalnoj božićnoj slastici ‘striezel’, vrsta slatkog kruha.Zatim advent u Neumarktu koji se odražava nedaleko od Striezelmarkta te sajam ispred dresdenskog dvorca i Srednjovjekovni u dvorcu koji vraća u prošlost pa se mogu pronaći jedinstveni suveniri.

Njemačka je inače poznata po najstarijim i najposjećenijim adventima, pa ih je u Berlinu oko 80, a neizostavan je i onaj Nurnbergu koji se održava od 16. stoljeća.

Advent u Strasbourgu

Među najstarijima i najpoznatijima su i božićni sajmovi u Strasbourgu koji se održavaju od 1570. godine. Na više od deset lokacija možete pronaći na stotine štandova koji prodaju ukrase i poklone te lokalna jela i pića.

Najpopularniji je Grande Île, odnosno povijesno središte Strasbourga koje se nalazi na UNESCO-vom popisu mjesta svjetske baštine u Europi, jer obasjava grad tisućama lampica i božićnih ukrasa.

Advent u Pragu

Sajmovi se održavaju diljem grada, a onaj glavni je na starom gradskom trgu. U blagdansko vrijeme Prag postaje prava zimska bajka. Osim štandova s hranom te raznim božićnim suvenirima i ukrasima, održavaju se predstave, plesne izvedbe i kreativne radionice, pa svatko može pronaći nešto za sebe.

Advent u Pragu
Foto: Pixabay

Advent u Baselu

U većini švicarskih gradova održavaju se božićni sajmovi, ali najveći je u Baselu. Održava se na dva glavna trga, Barfusserplatz i Munsterplatz. Na više od 200 štandova prodaju se božićni začini, svijeće i ukrasi.

Najmlađima je najdraža božićna šuma na trgu Munsterplatz jer nudi razne aktivnosti poput ukrašavanje kolača i svijeća te vožnju vlakićem.

Fira de Santa Llucia u Barceloni

Događaj koji se prvotno održavao jedan dan kao proslava blagdana sv. Lucije, prerastao je u sajam koji se održava tri tjedna, a sve je počelo 1786. godine. Organizira se ispred katedrale te je podijeljeno u četiri različite sekcije.

U jednom dijelu se mogu kupiti jaslice, u drugom ručno izrađeni proizvodi i nakit, zatim je dio s raznim božićnim aktivnostima kako što je pričanje priča te božićna povorka.

Advent u Zagrebu

Tri godine zaredom proglašen je najboljom destinacijom za božićne blagdane u Europi. Zagreb se pretvara u pravi božićni grad u kojem svatko može pronaći nešto za sebe, od najmlađih do najstarijih.

Ilustracija
Foto: Twitter

Osim brojnih štandova s domaćom tradicionalnim hranom i pićima te božićnim ukrasima i suvenirima, održavaju se koncerti i predstave živih jaslica, gradom vozi božićni tramvaj te svi mogu uživati i u klizanju.

Komentari