Ovo su najgora mjesta na kojima se možete spojiti na Wi-Fi

Pixabay

Spajanje na javni Wi-Fi bez razmišljanja moglo bi vas, ako jako dobro ne pazite, koštati privatnih podataka, pa čak i identiteta.

Bežični internet je tijekom posljednjih nekoliko godina postao prisutan u skoro svim ugostiteljskim objektima, pogotovo onima u turističkim središtima. Posjetitelji nerijetko uz kavu vole pročitati vijesti dok su spojeni na bežičnu mrežu kafića ili restorana, a ugostitelji to jako dobro znaju. Toga su, nažalost, također svjesni i hakeri.

Prijavljujete se u hotelu? Razmislite još jednom

Brojne sigurnosne kompanije poput Kasperskyja i SensePosta već godinama naglašavaju da javni Wi-Fi redovito predstavlja veliki sigurnosni rizik, no malo tko ih sluša. Štoviše, ako ste mislili da ćete u malo boljem hotelu biti sigurniji od hakerskih napada, gadno ste se prevarili.

Pristojbe za pristup internetu ne predstavljaju nikakvu prepreku hakerima koji nerijetko stvaraju lažne bežične mreže koje imaju slično ime kao hotelski Wi-Fi te koji samo čekaju da se žrtva na njih logira. Nakon što to napravi, njima je iznimno lako instalirati malware, viruse i trojance koji će im s vremenom dati pristup svim korisnikovim privatnim podacima.



Veliki shopping centri – jako pazite na ime mreže

Ako se planirate spojiti na bežični internet u vašem lokalnom šoping centru, jako dobro pripazite na ime mreže. Po mogućnosti na infopultu saznajte točno ime mreže na koju se možete spajati kako se ne biste slučajno spojili na nečiji smartfon ili još gore – hakerski laptop. Pravila za centre vrlo su slična onima za hotele s naglaskom da bilo koju vrstu privatnih transakcija poput elektroničkog bankarstva, po mogućnosti, radite isključivo na LTE-u. Isto vrijedi i za unošenje lozinki ili pristupanje nekim vrlo važnim profilima.

Premda je korištenje besplatnog Wi-Fija u shopping centrima sigurno ako znate što radite, uvijek je važno držati se mjera koje će jamčiti sigurnost vama i podacima na vašem smartfonu.

Gradski wifi – samo neobavezno surfanje

Kao što je slučaj sa hotelima i shopping centrima, gradski Wi-fi je mjesto na kojem morate paziti na što se spajate. Čak i ako se uspijete spojiti na ispravnu Wi-fi mrežu, spor prijenos i sumnjivo dugo učitavanje dobri su razlozi za silazak s mreže i korištenje LTE-a. Ako je besplatna gradska mreža spora to znači ili da je na nju spojeno previše korisnika (bolji scenarij), ili da je router preuzeo haker (gori scenarij). Ako sve radi sporo, radije se prebacite na mobilni internet, piše Tportal.

Pravila kojih se isplati držati

Kao što ste vjerovatno i nekoliko puta pročitali u primjerima, korištenje javnog Wi-Fija je u pravilu nužno zlo – pogotovo ako planirate raditi stvari poput ebankarstva, prijave na privatne račune i tako dalje. Ako baš morate, držite se ovih mjera predostrožnosti: koristite dvostupanjsku prijavu i, po mogućnosti VPN i nastojte ne upisivati lozinku nego koristiti biometrijsku prijavu u slučaju da lopuže snimaju vaš ekran i tipkovnicu i mogu vidjeti što pišete, piše Tportal.

Komentari